jerringpriset 30 år - var är skålen?

Stort med Jerringpriset för Ibrahimovic

24 min

Zlatan Ibrahimovic är den som senast vann Jerringpriset. Att få ta emot det var, enligt honom själv, ett av hans största ögonblick i livet.
– Jag minns det som att det skulle hänt i dag faktiskt. Det var stort för mig, säger han.

Ibrahimovic har spelat fotboll sen han lärde sig gå i princip, men han har även provat på andra sporter.

– Jag höll på med taekwondo när jag var 14-17 år. Sen höll jag på lite med pingis, men man testade ju lite olika sporter när man var yngre. Men sen fastnade jag för fotbollen.

Fotbollen tar mycket tid
Och efter ett antal olika klubbadresser är det nu Inter som gäller. Zlatan bor, tillsammans med sin sambo Helena Seger och sina två barn, i Milano sen två år tillbaka.

Fotbollen tar en stor del av Zlatans tid och inför varje match bor spelarna på hotell för att få en bra uppladdning.

Det innebär att Ibrahimovic bor på hotell ungefär var tredje dag. Och han tycker att det är tråkigt att vara borta så mycket från familjen, men tycker samtidigt att det är en del av jobbet.

– Man saknar ungarna, men när klubbarna betalar så mycket pengar till spelarna så ställer de krav på spelarna att de ska förbereda sig på bästa sätt.

Skulle sakna fotbollen
Zlatan medger att han har funderat på att kanske sluta med fotbollen i förtid, för att prioritera familjen, men han tror han skulle sakna fotbollen för mycket.

– Bara under mina semestrar så känner jag efter två-tre dagar att jag måste träna med bollen. Och just nu känner jag mig väldigt bra fysiskt och vill gärna fortsätta med fotbollen.

Italienska medier ställer höga krav på lagen i Serie A och det blir hårda ord om de inte spelar bra. Men det är en del av jobbet enligt Zlatan.

– Det är så när man tillhör topplagen, säger han.

Var är skålen?
Jerringprisskålen förvarar Ibrahimovic hemma i en bokhylla tillsammans med alla andra priser han har vunnit genom åren.

– Skålen ligger bland huvudtroféerna, högt upp. Ju viktigare ett pris är ju högre upp brukar jag lägga det.Martin Marhlo
martin.marhlo@sr.se

Fråga

Fakta: Zlatan Ibrahimovic

Klubb: Inter
Född: 3 oktober 1981
Klubblagsmeriter:
Bland annat flerfaldig italiensk mästare, senast i våras.
Landslagsmeriter:
EM 2008: Ut i gruppspelet (2 mål)
VM 2006: Åttondelsfinal
EM 2004: Kvartsfinal
VM 2002: Åttondelsfinal
Övrigt: Guldbollenvinnare 2005 och 2007,
Jerringprisvinnare 2007

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.