Jerringpriset 30 år

Ludmila Engquist har sina skålar framme

22 min

Friidrottaren Ludmila Engquist blev en av tidernas främsta häcklöpare och har fått Radiosportens Jerringpris två gånger, 1996 och 1999. Men hennes fantastiska karriär kantades också av sjukdom och dopning.

Ludmila Engquist vill inte intervjuas om sin karriär men låter hälsa att Jerringpriset betyder mycket för henne och att hon har båda skålarna framme, en i köket och en i vardagsrummet.

Hon föddes i Ryssland 1964 och blev en av tidernas främsta häcklöpare. Hon tog VM-guld i Tokyo 1991 men fälldes för dopning två år senare. Hon friades dock sedan hennes man tog på sig hela skulden.

Hon träffade sedan Johan Engquist och blev svensk medborgare lagom till OS i Atalanta 1996. Karriären tog ny fart, hon tog guld där och blev hela svenska folkets kelgris. Hon vann också VM i Aten 1997 och fick bragdguldet.

Rekordartad comeback
Sedan tornade mörka moln upp sig på himlen. Våren 1999 kom beskedet att hon inte skulle tävla under året då hon 35 år gammal drabbades av bröstcancer.

Hon besegrade dock sin sjukdom rekordsnabbt och gjorde en bejublad comeback på Stockholms stadion redan fyra månader senare. Hon vann direkt.

Några veckor senare var det VM i Sevilla där hon tog brons. OS i Sydney 2000 hägrade. Men hon hade skadebekymmer och dagen före årsdagen av comebacken efter cancern tog hon ett tårfyllt farväl av publiken på Stockholms stadion där hon förkunnade att friidrottskarriären var slut.

– Det är inte häcklöpningen i sig som jag kommer sakna. Det är miljön på idrottsplatsen, publiken som jublar och visar att de tycker om mig, sa Ludmila Engquist till Radiosporten då.

Bomben briserade innan OS
Där kunde det ha tagit ett lyckligt slut, men Ludmila ville fortsätta idrottskarriären. Hon satsade på bob och blev VM-fyra tillsammans med Karin Olsson och OS i Salt Lake City hägrade.

Men tre månader före OS briserade bomben. Ludmila Engquist dopingtestades och erkände att hon hade dopat sig.Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se