Jerringpriset 30 år - var är skålen?

Mats Wilander har skålen på kontoret

19 min

Tennisspelaren Mats Wilander fick Jerringpriset 1983. Priset rankar han faktiskt något högre än den bragdmedalj han fick året före.

1983 vann Mats Wilander Australian open, var i final i öppna franska mästerskapen i Paris och ankare i davis cuplaget som gick till final mot Australien.

De bedrifterna gav den då 19-årige Wilander Jerringpriset.

– Det betydde helt otroligt mycket. Jag fick bragdmedaljen 1982 och eftersom det är fler som röstar, svenska folket, så tycker jag att det var minst lika stort, om faktiskt inte större, säger Mats Wilander till Radiosporten.

1982 slog han igenom då han 17 år ung vann franska mästerskapen i Paris. Hans största år tycker han dock 1988 var.

– Jag vann tre grand slam-titlar och blev nummer ett i världen. Det var nog större sportsligt sett, säger han.

Ingen dagslända
Genombrottet i Paris var ingen tillfällighet, det visade Wilander året efter.

– Då vann jag australiska mästerskapen och åtta titlar till på proffstouren. Jag samlade mest grand prix-poäng och var rankad trea i världen. Jag tyckte att jag hade bevisat för alla de som tvivlade och trodde att de satte press på mig. Nu kunde de sluta skriva att jag var den nye Björn Borg.

1986 tog han en överraskande paus från tennisen.

– Jag kände att jag hade uppnått de mål jag hade satt upp när jag slog igenom. Jag tappade spellusten lite och behöve tänka över situationen. Jag hade så många intressen utanför tennisen också, säger han.

Blev mätt på tennis
Mats blev förste svensk att vinna US Open och tog ytterligare två grand slam-titlar samma år. Han verkade mätt och blev aldrig mer en toppspelare.

– Jag slutade inte för tidigt. Jag tappade lite motivation efter 1988. Jag tränade otroligt hårt och hade som mål att slå Ivan Lendl på hard court. Jag tappade intensiteten under matchspel, säger Mats Wilander.

Mats Wilander formades i småländska Växö TS där Kurt Magnusson tog sig an den då 10-årige tennistalangen. Han ger Wilanders familj en stor del i den framgång som skulle komma.

– Mats hade en perfekt familj, man kan inte få det bättre. Två bröder som förstod tennis och var duktiga, mamma som är den lugnaste människa jag vet och pappa som ville mycket men inte la sig i för mycket.

Starkare än Björn Borg
Han imponerades av Mats psyke som han till och med hävdar är bättre än Björn Borgs.

– Det var enastående. Han var alltid koncentrerad på banan, han var aldrig stöddig. Han spelade alltid sitt bästa, säger Kurt Magnusson.

Jerringskålen har Mats Wilander koll på.

– Den står på en hylla i mitt kontor hemma, säger Mats som dock inte använder den.

– Jag har inte lagt chips och popcorn i den.

Radiosporten
radiosporten@sr.se