P4 Norrbottens hockeyblogg

Denna blogg uppdateras inte för tillfället.

Vår hockeyexpert L-G Niemi fortsätter tycka till i annan form i radio och på webben. 

Kontakt: sporten.norrbotten@sverigesradio.se | Hockeybloggen på Twitter | RSS

Mer om Luleå Hockey | SändningarLokal sport/Radiosporten

 • Som alla visste för en vecka sedan, blev det Joakim Fagervall, Anders Burström, Stefan Nilsson och Gusten Törnqvist som ska leda Luleå Hockey i framtiden. Säkert fyra bra namn, men namnen i sig betyder ingenting.

  Det som är intressant är vilken spelfilosofi dessa herrar står för. Nu är vi nämligen väldigt less på den defensiva slöjan, som skuggat föreningen ett antal år.

  Nu vill alla se en offensiv ishockey med fart och kraft. Det är dessa herrar stora uppgift att fokusera på.

  Kritiken kommer att vara skoningslöst grym om man misslyckas med den uppgiften. Viktigt för de nya tränarna och börja skissa vilken ishockey som Luleå Hockey ska stå för i framtiden. Därefter är det dags för sportchefen Lars Osten Bergström att börja leverera spelare med dessa kvaliteter.

  Ser ut att bli Skellefteå-Färjestad i finalen. Skellefteå får nog använda sig av sex matcher för att ro hem bucklan. Färjestad är grymt jobbiga att möta och tråkiga att beskåda.

  / Lars-Göran Niemi

 • Djurgården går upp i SHL och många jublar. Det är mycket viktigt att ha ett lag från huvudstan i ligan. Ekonomin för ligan får en extra skjuts.

  Det betyder också mycket för alla unga spelare i Stockholmsregionen. Nu slipper de söka sig ut på landsorten och kan stanna hemma och få spela elithockey. Djurgården kommer att göra allt för att skapa ett slagkraftigt lag till nästa säsong.

  Vilket märkligt mål som avgjorde den fjärde semifinalen mellan Färjestad och Växjö. Typiskt att en sådan jämn match ska avgöras på en konstig studs från plexiglaset.

  Denna matchserie är hur jämn som helst. Växjö spelar en mer konstruktiv ishockey, medan Färjestad maler på och är jobbiga att möta.

  Skellefteå blir i kväll klar som det första finallaget. Skellefteå får då fördelen att vila några extra dagar innan finalspelet tar vid mot Växjö/Färjestad. Skellefteå imponerar mest med sitt fartfyllda spel och kommer att sitt andra raka guld om några veckor.

  / Lars-Göran Niemi

  Sveriges Radio sänder alla slutspelsmatcher i P4 och i sin helhet i webbradion och appen Radiosporten Play

 • Piteå Hockey missade igår chansen till avancemang till allsvenskan, efter förlusten mot Troja. Piteå ska dock ha all heder över sin insats i kvalserien.

  Laget är inte riktigt färdig än och därav är spelet lite svajigt. Stundtals omständigt och naivt och i andra stunden fyndigt och fartfyllt.

  Spelare som sticker ut är forwards som Tim Öqvist och David Lindkvist. Två spelskickliga och tekniska spelare, som dock behöver bygga på sig lite styrka och lära sig att gå rakare på mål. Stora välväxta backar som Olof Lundberg, Anders Öhlund och August Thornberg har en lovande framtid.

  Nu gäller det för Piteå att försöka behålla stommen av laget, då är det fullt möjligt att man lyckas nästa säsong upp till allsvenskan.

  Silly season är fullt i gång. I Piteå i går framkom rykten om Luleå Hockeys nästa tränarkonstellation. Det ryktet sade att det blir Joakim Fagervall, Stefan ”Skuggan” Nilsson och Anders Burström.

  Det lär visa sig inom kort vilka det blir. Eftersom Joakim Fagervalls Västerås fortfarande är i gång i kvalserien, kan det dröja innan det blir offentligt.

  / Lars-Göran Niemi

 • Min guldfavorit, Frölunda, blev abrupt utkastad från SM-slutspelet. Frölunda hade ett lag som skulle kunnat slåss om guldet.

  Som jag tidigare befarat är inte coach Roger Rönnberg mogen uppgiften att leda ett seniorlag. Rönnberg är duktig med juniorer, men har inte redskapen att vinna med seniorer.

  Semifinalen mellan Skellefteå och Linköping blir en ganska lätt resa för västerbottningarna, 4-1 i matcher till Skellefteå. Den andra semifinalen mellan Växjö-Färjestad är en mer oviss historia. Jag tror dock att Färjestad går vinnande från striden.

  Färjestad är van att spela semifinaler och finaler. Ett jobbigt lag att möta, som kör på hela tiden och spelar lika på hemma/bortais. Tipset är 4-3 i matcher till Färjestad.

  Final mellan Skellefteå och Färjestad. Skellefteå i sin fjärde raka final och tar sitt andra raka SM-guld.

  Piteå har en viktig bortamatch mot Kallinge/Ronneby i morgon. Vinst där och läget är utmärkt för en chans att nå allsvenskan. Piteå har två hemmamatcher nästa vecka, Troja på tisdag och Tingsryd på torsdag.

  Sedan avslutar man borta mot Vita Hästen, som då antagligen är klar för uppflyttning och har inget att spela för.

  / Lars-Göran Niemi

  Sveriges Radio sänder Piteås matcher i kvalserien i webbradion och appen Radiosporten Play. Och förstås alla matcher i SM-slutspelet.

 • Något hände under OS-uppehållet med Luleå Hockey. Efter det har inte laget stått att känna igen sig. Vad som hände vet bara de initierade, alltså ingen idé att spekulera.

  I en matchserie i bäst av sju vinner alltid det bästa laget. Växjö har imponerat med ett sällan skådat solitt försvarsspel. Nollat Luleå i tre av sex matcher i kvartsfinalen. Jag tror dock att Växjö får svårt att nå final. Laget är nog ganska mätt efter denna framgång.

  Luleå Hockeys säsong är givetvis ett misslyckande, eftersom målet var guld. Det kommer givetvis att bli en hel del förändringar i föreningen.

  Föreningen måste först analysera säsongen i lugn och ro. Då kommer man att komma fram till att scoutingen av spelare varit miserabel. Där ligger det stora ansvaret på sportchefen Lars ”Osten” Bergström. Han har inte lyckats komponera ett balanserat lag. Många av värvningarna har varit stora fiaskon.

  Tränartrojkan måste nu bytas ut. De har gjort ett mycket bra jobb i tre säsonger, men det känns som att energin denna säsong tog slut. Ingen tränare utifrån har genom tiderna lyckats i Luleå Hockeys historia.

  Jag nämner namn som Hans ”Virus” Lindberg, Mikael Lundström och Sakari Pietilä. Det innebär att föreningen måste hitta en tränare med rötterna i Norrbotten. Namn som Johan Tornberg, Johan Strömwall och Joakim Fagervall har nämnts.

  Namnet är inte det primära, utan vilken spelfilosofi föreningen tror på för framtiden. Vill man spela en defensiv ishockey ska man välja en sådan individ.

  Personligen skulle jag föredra en tränare med ett offensivt tänkande.

  "Osten" första åtgärd är att presentera en ny tränarkonstellation. Därefter är det dags att börja pussla ihop ett slagkraftigt balanserat lag.

  Det finns många bra unga spelare att bygga på. Marcus Oskarsson, Markus Fagerudd, Cehlarik, Wallmark, Bryggman, Mannberg med flera är nu redo att få ta ett större ansvar.

  / Lars-Göran Niemi

 • Växjö vann rättvist mot Luleå i går och nu är Luleå i brygga. Det positiva för Luleå var att det var de unga spelarna som var framträdande.

  Backen Marcus Oskarsson gjorde sin bästa match i Luleåtröjan. Forwarden Lars Bryggman var tillsammans med tacklingsmaskinen Anton Hedman bästa forwards.

  För att Luleå ska kunna vända detta, krävs att de etablerade spelarna kommer upp i en normal standard. Bröderna Abbott är tämligen osynliga och är inte ens aggressiva.

  Per Ledin är snällare än en kattunge. Linus Klasen vill inte gå i närkamper. Luleå förlorade den fysiska kampen klart igår.

  Det måste bli en avsevärd förbättring i morgon på hemmaplan, för att denna kvartsfinal ska leva vidare till på fredag.

  / Lars-Göran Niemi

 • I kväll avgörs det, blir det Växjö eller Luleå som går vinnande i den jämna kvartsfinalen. Kvällens match är oerhört viktig, vilket lag tar kommandot i serien.

  Luleå har det psykologiska övertaget efter två raka vinster med uddamålet.

  Orutinerade tränaren Sam Hallam börjar svikta. Väljer fel målvakt Scott Munroe i lördags och börjar se lite vilsen ut.

  Det var en bra ishockeymatch i lördags, speciellt andra perioden var en höjdare. Luleå dominerade första perioden. Växjö kom tillbaka starkt i andra perioden och tredje perioden var jämn. Växjö är mer spelskicklig, men Luleå är starkare framför målet och mer desperata.

  Vi fick se tre mindre bra målvaktinsatser i lördags. David Rautio skulle givetvis ha tagit Alexander Johansson första mål. Scott Munroe var blek och skulle ha tagit Daniel Mannbergs 3-3-mål.

  Lassila var svag vid Luleås 5-4-mål av Lars Bryggman. Jag utgår från att David Rautio står i mål för Luleå och att Lassila tar hand om spaden i Växjö. Kanske Sam Hallam överraskar igen och kastar in Mattias Modig i målet.

  / Lars-Göran Niemi

  Sveriges Radio sänder matchen i sin helhet i webbradion och appen Radiosporten Play

 • Fort förändras läget i matchserien mellan Luleå och Växjö. Helt plötsligt känns det som att Luleå har det psykologiska övertaget. Vinst i morgon och vi är på ruta ett igen och det blir en serie i bäst av tre.

  Nu börjar det så smått synas att Växjö inte har erfarenhet av slutspel. Tränaren Sam Hallam verkar ur balans och gnäller på linjedomarna, mycket märklig analys av matchen.

  Olaussons lina är verkligen på gång och skapar mycket. Det som däremot är lite skrämmande, är att de andra formationerna har svårt med kreativiteten.

  David Rautio visade igår att han är förstemålvakt. Jan Sandström var en jätte i försvaret och täckte ett antal skott, karln måste vara perforerad vid det här laget.

  Ny hockeymatch i kväll som vi ska webbreferera, Piteå-Kallinge/Ronneby. Ett Piteå som måste vara fyllda av självförtroende efter två bortasegrar i Småland. Nu har Piteå allt i egna händer och kan av egen kraft nå allsvenskan.

  / Lars-Göran Niemi

  I kväll sänder vi Piteå-Kallinge/Ronneby i webbradion och appen Radiosporten Play från klockan 18.55.

 • Sjunde raka förlusten för Luleå Hockey. Det innebär att Luleå måste vinna fyra av de fem återstående matcherna mot Växjö. Två segrar måste tas nere i Växjö.

  Ingenting är omöjligt och speciellt inte när man har gårdagens match i betänkande. Luleå kom ut med rätt inställning, tacklade mer de fyra första minuterna än man gjorde under hela matchen i söndags.

  Arbetsinsatsen var bra, hyggligt power play och Mark Owuya gjorde en godkänd insats i målet. Det enda problemet var att Växjö spelade med ett helt annat självförtroende och var kyliga vid rätt tillfällen.

  Frånvaron av store backen Robin Jonsson är ohyggligt stor. Luleå har ingen Noah Welch som inger respekt i de bakre leden. Förstår inte hur man kan sätta Daniel Mannberg som center, mellan Omark och Hedman.

  Mannberg har aldrig spelat center vad jag vet och vann inte en tekning under hela matchen. Växjö har ett bra balanserat lag. Stora fysiska backar som Noah Welch och Niklas Lundgren. Spelskickliga backar som Colin Murphy och Stephan Erixon.

  Fyra kloka centrar, Erik Josefsson, Robert Rosén, Jani Lajunen och Dennis Rasmussen. Vattenbärare som Johan Markusson, Liam Reddox och Alexander Johansson. Målskyttar som Tomi Kallio och Ryan Lasch. Kommer på mig själv att jag nu snart nämnt hela laget, vilket innebär att Växjö är ett bra lag.

  Var fanns publiken i går? 4 700 åskådare i en slutspelsmatch är för skralt.

  Piteå skräller igen och tar en respektingivande vinst mot allsvenska Troja i går. Vinst mot Kallinge/Ronneby hemma på fredag och laget är på allvar med om att slåss om en allsvensk plats. Tänk om vi har tre elitlag från länet nästa säsong.

  / Lars-Göran Niemi

 • Nu måste något hända med lagsammansättningen i Luleå Hockey. I morgon måste Luleå vinna, annars är den här kvartsfinalserien körd.

  Jag tar mig ton och formerar laget enligt följande:

  • Mark Owuya får ta hand om målvaktsspaden, Rautio gjorde ett blekt intryck i går.
  • Markus Fagerudd ska spela alla power play och vara pointguard, han kan konsten att skjuta direkt.
  • Johan Fransson ska inte spela power play, slänger bort för många puckar.
  • Förstalinan består av bröderna Abbot med Daniel Mannberg. Mannberg är den ende spelaren som förstår bröderna.
  • Andralinan är nu återförenade; Olausson, Klasen och Ledin. Klasen vill ha mycket puck och ska givetvis ha det.
  • Tredjelinan är en nykomponerad enhet med Omark, Hedman och Fogström. Hedman får röja väg till Omark och Fogström tar det defensiva ansvaret och vinner tekningar.
  • Fjärdelinan ska bara gnugga på och består av Fabricius, Linus Persson och Cehlaric. Lukas Wallmark är för vek i dessa sammanhang.

  / Lars-Göran Niemi

 • Piteå studsade tillbaka på direkten och tog en respektingivande skalp mot Tingsryd borta. Det imponerar, speciellt från det vi såg i torsdags mot Vita Hästen hemma. Nu är Piteå med i racet och har fortfarande chans på en allsvensk plats. Mycket viktig match i morgon mot Troja på bortais.

  Första kvartsfinalomgången är avverkad. Skellefteå och Frölunda vann programenligt och kommer att vinna sina matcher ganska enkelt. Brynäs mot Färjestad verkar bli så jämnt som alla befarat.

  Luleå chartrade ett plan och flög ner till Småland och Växjö. Tyvärr glömde man det viktigaste hemma, inställningen. Utan det redskapet är man chanslös i alla idrotter och speciellt i ishockey.

  Sällan eller aldrig sett ett tamare Luleå Hockey. Visst är Växjö bra, men nu blev det aldrig en riktig match.

  • Vem kom på det vansinniga draget att para ihop Omark och Klasen i samma lina?
  • Varför spräcka bästa formationen med Ledin, Olausson och Klasen?

  Många obesvarade frågor blev resultatet av första kvartsfinalen. Hoppas innerligt få svaren i morgondagens match på hemmaplan.

  / Lars-Göran Niemi

  Sveriges Radio sänder både Luleå-Växjö och Troja-Piteå i webbradion och appen Radiosporten Play på tisdag från kl 18.55.

 • Jimmie Ericsson Skellefteå satt på läktaren och såg sin pappa Svens Vita Hästen krossa Piteå i går kväll. Pappa Sven Ericsson är ass-tränare i Vita Hästen, vilket för övrigt är Jimmies moderklubb.

  Vita Hästen imponerade och hade en sagolikt bra förstafemma, där centern Jesper Samuelsson var kreatören. Piteå spelade en naiv ishockey, drällde med pucken, invecklade uppspel och alldeles för veka framför bägge målen.

  Efter gårdagens match ställer jag stora tvivel på tränare Patrik Klüft. Hans ishockey går säkert bra mot Vännäs och andra lag i allettan, men i dessa sammanhang håller det inte.

  En spelare i Piteå får godkänt, Henrik Olsén försökte vara rejäl och jobba klart i alla situationer.

  Kvartsfinaler i SHL med start i morgon:

  • Skellefteå-HV71 blir en enkel resa för Skellefteå, vinner med 4-0. Skellefteås rörliga anfallsspel kommer att göra tröga HV-backar yra i mössan.
  • Brynäs-Färjestad är en svårtippad serie. Jag tror dock att Brynäs offensiv knäcker Färjestad, 4-2 till Brynäs.
  • Frölunda-Linköping blir en enkel match för unga hungriga Frölunda. Möjligtvis kan Linköping ta en match på hemmaplan, 4-1 till Frölunda.
  • Växjö-Luleå blir en sevärd matchserie. Ett offensivt spelande Växjö ska försöka knäcka Luleås defensiv. Växjö är orutinerade i dessa sammanhang. Första matchen på söndag kommer att bli avgörande. Jag tror dock att Luleå vinner serien med 4-2.

  Då är semifinalerna klara: Skellefteå-Luleå och Frölund-Brynäs. Finalen kommer att spelas mellan Skellefteå och Frölunda, där Frölunda skräller och vinner med 4-3. Hur svårt kan det vara att tippa...

  / Lars-Göran Niemi

  Sveriges Radio sänder både SM-slutspelet och kvalserien i webbradion och appen Radiosporten Play!

 • I kväll startar kvalserien till allsvenskan. Vårat hopp Piteå börjar med hemmamatch mot Vita Hästen från Norrköping. Vi ska webbreferera matchen i kväll. Givetvis är Björklöven och Troja från allsvenskan favoriter. Piteå kan skrälla med sitt unga lag. Det gäller alltid i en kvalserie att få en bra start. Vinst i kväll mot Vita Hästen kan bära laget långt.

  Linköping är i och med gårdagens seger mot Modo klar för kvartsfinal. Motståndaren där blir antingen Skellefteå eller Frölunda, vilket avgörs i kväll när HV71 och Leksand duellerar. Linköping kommer dock inte ha en chans i kvartsfinalen, även om man har ett vansinnigt bra power play. Hemsk smäll Linköpings Sebastian Karlsson åkte på igår, det vittnar att ishockey är livsfarligt att utöva.

  Luleå möter Växjö borta på söndag. Det vore mumma för Luleå att börja med en seger på bortais och sätta rejäl press på ett euforiskt Växjö. Växjös offensiv är i toppklass med många kreativa forwards. Backbesättningen är dock mer svajig liksom målvakterna. Coachen Sam Hallam har ingen erfarenhet av slutspel, vilket är ett minus för Växjö.

  / Lars-Göran Niemi

  Sveriges Radio sänder SM-slutspelet och kvalserien till hockeyallsvenskan i webbradion och appen Radiosporten Play.

  Start i kväll kl 18.55: Piteå-Vita Hästen. Kommentatorer: Niklas Ideström och L-G Niemi.

 • Luleå Hockey förlorade fem raka och fick på köpet en drömlottning i form av Växjö. Luleå har haft lätt mot smålännigarna, men nu förlorat de senaste två matcherna i SHL.

  Trots det kommer Luleå vara skyhöga favoriter i denna kvartsfinal. Växjö har nada rutin från slutspel. Ett lag med många kreativa forwards och min favorit Colby Armstrong.

  Omarkdefekten har varit tydlig för Luleå Hockey. Sedan Omark klev in i laget, har laginsatsen försämrats avsevärt. Det har hänt något negativt med gruppdynamiken.

  / Lars-Göran Niemi

 • Sebastian Harila i Piteå Hockey, lägg det namnet i minnet. Han kommer att bli en elitspelare. Oöm, hård och arbetsvillig två-vägsspelare.

  Blir det Skellefteå, Luleå eller Asplöven som hinner först? Såg Lasse Johansson, Skellefteå och Per Kenttä, Asplöven på plats i Piteå igår när laget säkrade en plats till kvalserien mot allsvenskan. Där man får sällskap med Troja, Björklöven, Vita Hästen, Tingsryd och Kallinge.

  Piteå har absolut en chans att nå allsvenskan. En bra målvakt i Linus Styrman, en jämn backbesättning och skridsostarka forwards.

  Det var fint folk på besök i Piteå i går kväll. Mikael Renbergs tröja hissades och Carolina Klüft satt på läktaren och tittade på friidrott med sin Iphone. hHon verkade totalt ointresserad av matchen, maken Patrik coachade i hemmabåset.

  / Lars-Göran Niemi

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista