Matpriserna kan drabba redan undernärda barn

2:32 min

I Afrika riskerar de stigande matpriserna att förvärra vad som redan är ett allvarligt problem, den kroniska undernäringen bland barn. Över 40 procent av barnen i Afrika söder om Sahara har redan för lite att äta för att växa och utvecklas som de borde.

Det är ett av fattigdomens sorgligaste ansikten. En liten barnakropp som är så tunn att det mest är skinn och ben. Barn på avdelningen bredvid gråter men Celeste ligger helt tyst på sjukhussängen bredvid sin mormor. I näsan har hon en sond för att få i sig en blandning av mjölk, olja och socker. Hennes mormor torkar sina tårar och säger att hon inte vet varför barnbarnet är så dåligt.

Celeste är ett av barnen på den yttersta skalan av ett gigantiskt problem i Afrika, som oftast inte syns mycket alls. Trots att många länder runt om på kontinenten växer så det knakar, med några av världens högsta tillväxtsiffror, så har den kroniska undernäringen bland barn bitit sig fast - över 40 procent av barnen under fem år i Afrika söder om Sahara är kroniskt undernärda.

De har något att äta varje dag - men det är för lite, för enformigt och för näringsfattigt. Och det får enorma konsekvenser.

– Barnen växer inte i den takt de ska, deras hjärnor utvecklas inte som de borde, de är trötta och har svårt att hänga med i skolan, säger Sonia Khan, näringsspecialist på FN:s barnfond Unicef i Mocambique.

Och det är en tragedi inte bara för familjerna utan också för landet. Det påverkar ända upp på nationalekonomisk nivå - det här är barn som inte kommer att kunna bidra med sin fulla kraft för att bygga upp sitt land.

Minskningen av antalet undernärda barn går redan alldeles för sakta, tycker Sonia Khan, och nu riskerar de stigande matpriserna i världen att förvärra ytterligare. Enligt Världsbanken har de höga matpriserna redan gjort 44 miljoner fler människor fattiga bara de senaste månaderna.

Fattiga familjer lägger en stor del av sin disponibla inkomst på att köpa mat, och när priserna stiger blir det ofrånkomligen mindre att äta hemma.

För Celestes mormor är det till och med svårt att ha råd med det socker, som sjukhuset säger att hon ska blanda i majsgröten hemma, för att barnbarnet inte ska komma tillbaks till sjukhuset igen.

Maria Sjöqvist, Manhica, Moçambique

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista