1 av 2
Maliska soldater på väg till Diabaly, söder om frontlinjen, den stad som intogs av islamistrebeller på måndagen. Foto: Harouna Traoré/Scanpix.
2 av 2
Frankrikes president Francois Hollande höll ett möte med ministrar och militärchefer i Elyséepalatset i dag. Över 60 islamister ska ha dödats i norra Mali när franskt stridsflyg bombat mål flera dagar i rad. Foto: Kenzo Tribouillard/Scanpix.

Tuareger stödjer fransmännen mot islamister

1:44 min

I Mali har islamistrebellerna intagit en stad söder om frontlinjen, trots det franska luftbombardemanget. Men en del av rebellrörelsen i norr, tuaregerna, säger nu att de ställer sig på Frankrikes sida.

– Vi stöder de franska flyganfallen och vi är beredda att hjälpa den franska armén och utföra arbetet på marken, säger en talesman för tuaregrebellerna MNLA, till nyhetsbyrån AFP.

Det var tuaregerna som inledde upproret i norra Mali i våras, men de blev snart utmanövrerade av de militanta islamisterna som stred vid deras sida. Tuaregerna har gjort flera uppror under åren, för att de anser sig bortglömda och eftersatta av regeringen i Bamako. Men de kände sig inte hemma med de militanta islamistrebellernas stränga tolkning av islam och sharialagar, och nu säger de sig alltså villiga att strida mot sina forna vapenbröder.

Samtidigt visar islamistrebellerna att de inte på något vis är uträknade, trots fyra dagars intensivt bombardemang av de ultramoderna franska Rafale-planen, en del som lyft ända borta i Frankrike, med 250-kilos bomber lastade under vingarna.

Rebellerna har i dag lyckats inta Diabaly, en stad söder om frontlinjen, på vägen mot huvudstan Bamako, bara 40 mil därifrån. Det var just för att hindra islamisterna att tåga söderut, och med franska ord bilda en "terroriststat på tröskeln till Europa", som Frankrike gav sig in i striden med full kraft för att hjälpa Malis regering.

Men trots nederlaget i Diabaly i dag, är det islamisterna som hittills har lidit mest skada i det franska bombregnet. Ett hundratal rebeller tros ha dödats när det franska stridsflyget har jämnat träningsläger och vapendepåer med marken.

Hur många civila somdödats eller skadats finns det ännu inga uppgifter om, men Läkare utan gränser som arbetar i regionen säger att patienter som kommit till deras kliniker berättar om övergivna spökstäder, där alla människor har flytt undan striderna.

 

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Krisen i Mali

Den 22 mars störtade en grupp officerare i Malis armé, ledda av kapten Amadou Sanogo, regeringen på grund av missnöje med hur konflikten med tuaregrebellerna i norr hanterats.

I kaoset som följde lyckades tuaregrebeller i MNLA, tvärtemot kuppmakarnas avsikt, samt flera islamistiska grupper ockupera hela norra Mali.

Tuaregerna har sedan dess tryckts undan av islamisterna, som tagit över styret i norr, infört stränga sharialagar, och förstört kulturminnen i städer som Timbuktu och Gao.

FN:s säkerhetsråd godkände i december en resolution om att skicka en militär styrka ledd av västafrikanska samarbetsorganet Ecowas till Mali för att, efter vissa politiska steg, hjälpa till mot de väpnade grupperna i norr.

Efter att rebellerna i början av januari ryckte fram och intog staden Konna, gick Frankrike in i Mali för att hjälpa armén att skydda huvudstaden Bamako och trycka tillbaka rebellerna.

Olika grupper med olika mål i norra Mali

AQIM - al-Qaida i islamiska Maghreb

Har sina rötter i den algeriska terroristgruppen GSPC som stred mot Algeriets militär under inbördeskriget på 90-talet. AQIM:s ledare är algerier, den högsta chefen finns i regionen Kabylien, öster om Alger. AQIM har berikat sig på kidnappningar av västerlänningar och lokala affärsmän. Dessutom lever de på smuggling av bland annat droger och cigaretter genom öknen. Det senaste decenniet har gruppen fått en fristad i norra Mali, främst regionen Kidal, men de rör sig över gränserna i hela det så kallade Sahelbältet.

Mujao - Rörelsen för enighet och jihad i västra Afrika

Islamistgrupp som brutit sig loss från AQIM och fått fäste i norra Mali efter statskuppen. Består av jihadister med olika nationaliteter. De sägs vara hårdföra och den grupp som främst drivit på Sharialagar i norra Mali efter statskuppen.

Ansar Dine

Islamistisk grupp som leds av tuaregen Iyad ag-Ghaly, som tidigare deltagit i flera tuareguppror sedan 80-talet. Han har varit ledare för Ansar Dine sedan början av 2012.

MNLA - Den nationella rörelsen för Azawads frigörelse

Tuareggrupp som kämpar för bättre förhållanden för Saharaöknens tuareger och som påsken 2012 utropade ett självständigt Azawad. Det dröjde dock inte länge förrän de trycktes undan av olika islamistiska grupperingar som hade en islamisk stat med Sharia som rättesnöre som främsta mål. I dag finns många av MNLA:s huvudpersoner i Mauretanien.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista