1 av 3
Frankrike är populärt efter det militära ingripandet mot islamistrebellerna. Foto: Eric Feferberg/Scanpix.
2 av 3
Tidslinje - Mali: Ett år av kaos
3 av 3

Fransk militärinsats mot rebeller välkomnas i Mali

1:35 min

Regeringstrupper i Mali säger nu att de har intagit den strategiska staden Konna och att islamistrebellerna har flytt därifrån. Övertagandet kommer efter att den franska militären bombarderat islamistfästen kring staden, och i Mali är många i dag tacksamma över den franska insatsen.

Affärerna går bra för Issa Sylla. Det kan låta paradoxalt men han står på självständighetstorget i Malis huvudstad Bamako och säljer franska flaggor.

Den forna kolonialmakten är populär i Mali just nu.

– Leve Frankrike, utan dem skulle vi inte klara oss, säger en gammal man som går förbi.

Malis regering och armén är helt överens med människor på gatan här – utan den franska militärinsatsen skulle inte Mali ha en chans att klara av offensiven mot islamistrebellerna i norr.

I en vecka nu har franskt stridsflyg bombarderat islamistfästen i norr, och nu har de maliska marktrupperna som kommer efter lyckats inta den strategiska och centralt belägna staden Konna.

Det var när islamisterna intog den som Frankrike beslöt sig för att gå in i Mali, inför hotet att islamisterna skulle tåga vidare ända till huvudstaden.

”Vår fiende har lidit stora förluster”, säger den maliska armén i ett uttalande.

Men trots den senaste framgången är det fortfarande islamisterna som har övertaget i längre söderut, i staden Diabaly, där franska elitstyrkor har varit inblandade även i markstrider.

De som kan flyr därifrån och malisk och fransk trupp försöker nu säkra städerna runtomkring och broar över floden Niger, för att förhindra att rebellerna ska kunna avancera.

Hur många som har dött eller skadats under striderna om Konna finns det ännu inga uppgifter om. Organisationen Läkare utan gränser har i dagar försökt få tillstånd att komma in, hittills utan resultat.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Krisen i Mali

Den 22 mars störtade en grupp officerare i Malis armé, ledda av kapten Amadou Sanogo, regeringen på grund av missnöje med hur konflikten med tuaregrebellerna i norr hanterats.

I kaoset som följde lyckades tuaregrebeller i MNLA, tvärtemot kuppmakarnas avsikt, samt flera islamistiska grupper ockupera hela norra Mali.

Tuaregerna har sedan dess tryckts undan av islamisterna, som tagit över styret i norr, infört stränga sharialagar, och förstört kulturminnen i städer som Timbuktu och Gao.

FN:s säkerhetsråd godkände i december en resolution om att skicka en militär styrka ledd av västafrikanska samarbetsorganet Ecowas till Mali för att, efter vissa politiska steg, hjälpa till mot de väpnade grupperna i norr.

Efter att rebellerna i början av januari ryckte fram och intog staden Konna, gick Frankrike in i Mali för att hjälpa armén att skydda huvudstaden Bamako och trycka tillbaka rebellerna.

Olika grupper med olika mål i norra Mali

AQIM - al-Qaida i islamiska Maghreb

Har sina rötter i den algeriska terroristgruppen GSPC som stred mot Algeriets militär under inbördeskriget på 90-talet. AQIM:s ledare är algerier, den högsta chefen finns i regionen Kabylien, öster om Alger. AQIM har berikat sig på kidnappningar av västerlänningar och lokala affärsmän. Dessutom lever de på smuggling av bland annat droger och cigaretter genom öknen. Det senaste decenniet har gruppen fått en fristad i norra Mali, främst regionen Kidal, men de rör sig över gränserna i hela det så kallade Sahelbältet.

Mujao - Rörelsen för enighet och jihad i västra Afrika

Islamistgrupp som brutit sig loss från AQIM och fått fäste i norra Mali efter statskuppen. Består av jihadister med olika nationaliteter. De sägs vara hårdföra och den grupp som främst drivit på Sharialagar i norra Mali efter statskuppen.

Ansar Dine

Islamistisk grupp som leds av tuaregen Iyad ag-Ghaly, som tidigare deltagit i flera tuareguppror sedan 80-talet. Han har varit ledare för Ansar Dine sedan början av 2012.

MNLA - Den nationella rörelsen för Azawads frigörelse

Tuareggrupp som kämpar för bättre förhållanden för Saharaöknens tuareger och som påsken 2012 utropade ett självständigt Azawad. Det dröjde dock inte länge förrän de trycktes undan av olika islamistiska grupperingar som hade en islamisk stat med Sharia som rättesnöre som främsta mål. I dag finns många av MNLA:s huvudpersoner i Mauretanien.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista