Maliska och franska soldater samlas i den lilla staden Niono, inför intåget i Diabaly, staden i södra Mali som hållits av islamistrebeller i en vecka. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.

Franskt bombanfall tvingar tillbaka islamister

2:12 min

I Mali uppges islamisterna ha gett upp ytterligare en stad, av stor betydelse eftersom det är den som ligger närmast huvudstaden. Det är fransmännens intensiva bombanfall de senaste veckorna som har fått islamisterna att nu dra sig tillbaka.

Moussa sitter i skuggan under ett träd och spelar dam - med utsikt över en hel park av parkerade franska stridsvagnar.

– Vi var mycket oroliga innan fransmännen kom hit, säger Moussa, islamisterna finns ju bara några mil bort.

Nu har människorna i den vanligtvis stilla lilla staden Niono levt med överljudsbullret från ständiga överflygningar av franska stridsplan, på väg till grannstaden Diabaly för att bomba islamistmål där.

– Visst är vi oroliga för vad som hänt, vi har ju vänner och släktingar där, men de som lyckades fly hit sedan islamisterna tågade in har nu börjat återvända hem.

För enligt Diabaly-borna har islamisterna dragit sig tillbaks, begravt sina döda och lämnat staden till fots. Maliska styrkor har varit inne under helgen för att konstatera att staden är tömd på rebeller, och soldater ropade Diabaly är befriat när de kom tillbaks.

Franska armén kommer efter för att försäkra sig om att det inte finns några beväpnade islamister som fortfarande gömmer sig inne i husen.

Situationen är fortfarande oklar, och vi måste fortfarande vara försiktiga eftersom vi inte vet exakt vad som finns runtomkring staden, säger befälet Fredrique, chef för den franska armén på plats, som av säkerhetsskäl bara använder sitt förnamn.

Det vi vet om de vi strider mot är att de är beslutsamma, mobila, och mycket villiga att strida, säger den franska trupchefen.

Om Diabaly intas av de maliska och franska styrkorna är det definitivt en framgång för den franska offensiven - men det handlar ändå bara om en stad, på den mindre, västra fronten - sen återstår hela det vidsträckta norra Mali, där det fortfarande inte finns några marktrupper inne alls ännu.

Och på frågan om det här är början på ett långt krig, svarar det franska befälet:

– Ja, det kanske är det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista