1 av 2
Först kom uppgiften om att flygplatsen i Gao var i fransmännens händer. Foto: Scanpix
2 av 2
Intensiva franska bombräder mot rebellfästena har drivit islamisterna på flykten. Foto: Scanpix

Islamistrebellerna har lämnat Gao i norra Mali

Franska styrkor har nu intagit Gao, den största staden i norra Mali som har hållits av islamistrebeller sedan i våras. Att Gao nu har fallit ses som ett avgörande steg i den franska offensiven.

Först kom uppgiften om att flygplatsen i Gao var i fransmännens händer, sedan att de franska och maliska styrkorna har gått in i staden och att stadens borgmästare kommit tillbaks.

– Jag svävar som på moln, att vara hemma igen, tack vare gud, tack vare Frankrike, jag tackar den franska presidenten som lyssnade när min president kallade på hjälp, säger borgmästaren Sadou Diallo till franska radion RFI.

Diallo har levt i exil i huvudstaden Bamako under islamisternas styre i norra Mali.

Islamisterna har bland annat infört fruktade och mycket illa omtycka stränga sharialagar. Kvinnor har tvingats täcka sina huvuden. Musik, rökning, fotboll och tv har förbjudits av islamisterna och det finns flera fall där människor anklagade för att vara tjuvar har fått sina händer amputerade.

Att den största staden Gao nu har fallit är ett avgörande steg och den största militära framgången hittills i offensiven mot islamistrebellerna, som nu är inne på sin tredje vecka.

Det är de intensiva franska bombräderna mot rebellfästena i norr som har drivit islamisterna på flykten.

När de allierade maliska och franska styrkorna nu går in i Gao så är det inte under strid, utan de kommer in i en redan övergiven stad. Precis som i städerna som erövrats tidigare.

Uppgifter finns om att islamistrebellerna har dragit sig tillbaks till Kidal längst norrut i Mali, eller till grannlandet Niger. Många av dem är döda. Exakt hur många som har dött under den franska offensiven finns det ännu inga siffror på, men den franska tidningen Le Monde anger källor som säger "några hundra" döda rebeller, vilket den franska försvarsministern har kommenterat med att det låter "troligt".

Gao är den största av de tre viktigaste städerna i norr som islamisterna har hållit, under de dryga nio månader som Mali har varit ett delat land. En annan av städerna är den mytomspunna ökenstaden Timbuktu.

Enligt officiella franska uttalanden är de franska och maliska arméerna redan på väg dit, efter att ha inväntat styrkor från de västafrikanska grannländerna, som får står för säkerheten i Gao medan fransmännen fortsätter att avancera. Frankrike har ju sagt att det är att befria hela norra Mali som är målet med militärinsatsen, utan att lämna kvar några fickor med rebellfästen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista