Foto: Scanpix

Hårda strider rasar i maliska Gao

Hårda eldstrider skakar Gao, norra Malis största stad. Oroade bedömare ser risk för en utdragen konflikt medan Frankrike söker en strategi för att avsluta sitt deltagande i insatsen.

Gatustrider mellan maliska styrkor och militanta islamister utbröt på söndagen i norra Malis största stad Gao, och på gatorna kring stadens polishögkvarter utbytte de båda sidorna hård eld. Boende i området flydde från striderna, som enligt oroade bedömare visar på riskerna för en utdragen konflikt.

Tidigare under dagen genomfördes ännu en självmordsattack i Gao, men ingen förutom gärningsmannen ska ha skadats. En explosion som skakade staden under natten till söndagen visade sig vara självmordsbombaren som sprängde sig nära en av militärens vägspärrar.

– Det var en till självmordsbombare, soldaterna såg honom komma och sköt mot honom och då exploderade han, säger en militär källa.

Franska minröjare har satts in i Gao för att säkra området, samtidigt som Frankrike söker en plan för att dra sig ur landet.

Frankrike, som på söndagen genomförde nya flygräder i norra Mali, har lovat att stanna tills islamisterna besegrats, men samtidigt markerat att de inte är intresserade av någon utdragen insats i sin forna koloni.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista