Efter styckmord – stopp för filippinska gästarbetare i Kuwait

1:51 min

En diplomatisk kris har blossat upp mellan Filippinerna och Kuwait efter att en filippinsk gästarbetare hittats mördad.

Den 29-åriga filippinskan Joanna arbetade som hembiträde i Kuwait, men hittades den 6 februari död i en frysbox. Lägenheten var övergiven. Den libanesiske arbetsgivaren försvunnen och hennes kropp tros ha legat där i frysen över ett år.

Joanna åkte till Kuwait, som över en kvarts miljon andra filippinier, för att tjäna pengar åt sin fattiga familj. Hon ville ge sina syskon chansen att studera, berättar pappan till lokal tv och gav sig iväg 2014 – men 2016 upphörde telefonkontakten med föräldrarna och inga pengar kom längre.

Dödsfallet har upprört många filippinier och landets president Rodrigo Duterte har infört ett förbud för filippinier att resa till Kuwait

– När ska den omänskliga behandlingen av filippinska arbetare få ett stopp? Vi tänker inte angripa någon regering eller enskild, men om ett reseförbud krävs så må det vara så, sa Duterte häromveckan.

De som redan arbetar i Kuwait får fortsätta, men ska anmäla sig till ambassaden och alla ska ha mobiltelefoner så att de kan slå larm i akutlägen.

– Filippiner är inga slavar, varken här eller där, sa Duterte vid samma tillfälle.

Presidenten har sänt en delegation till Kuwait och den ska även möta Qatar och Saudi Arabien för att diskutera de usla arbetsförhållandena. Till exempel kommere delegationen att ställa kravet att arbetsgivare inte ska få konfiskera just mobil och pass, vilket ibland sker idag.

Gästarbetare har ofta dåligt skydd. Enligt den filippinska myndigheten för arbetsskydd för de många miljoner som arbetar utomlands, har 196 filippinier dött på jobbet i Kuwait under de två senaste åren.

Varför kom reaktionen först nu, undrar kritiker till president Duterte och vissa tror att reseförbudet riskerar att leda till illegala och därmed farligare resor till jobben utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista