• I dag har det gått exakt ett år sedan 34 personer sköts till döds vid Marikanagruvan i Sydafrika, när polisen öppnade eld mot strejkande gruvarbetare, efter en orolig vecka. För många sydafrikaner blev händelsen en smärtsam påminnelse om aphartheidtiden. Både polisens och fackets agerande utreds, men hittills har ingen ställts till svars. När Studio Etts reporter Nils Eklund besöker Marikana i Rustenburg-området så tror nästan ingen av de gruvarbetare vi träffar att någon kommer hållas ansvarig för deras arbetskamraters död.

 • Ni vet ljudet, eller oljudet - från den där plastrumpeten som låg som en ljudmatta under fotbolls-VM i Sydafrika förra året. Så här ett år senare har vuvuzelorna tystnat och många sydafrikaner frågar sig om det var värt alla pengarna att arrangera det första världsmästerskapet på den afrikanska kontinenten. Reportage av Richard Myrenberg. 17-timmen

 • Nu har wuwuzelan tystnat, åtminstone för den här gången. Igår tog fotbolls-VM slut när Spanien blev världsmästare efter 1-0 mot Holland i en final som innehöll allt från brutalt spel till mängder av målchanser för båda lagen. Samtal med Dag Malmqvist från radiosporten och Johanna Frändén, sportjournalist. 17-timmen

 • På söndag avslutas fotbolls-VM, ett VM som trots olyckskorparnas förutsägelser om misslyckanden, till största delen har varit en succé. Fotbollsfederationen Fifa har höga förväntningar på sin vinst och enligt Sydafrikas handelskammare kan VM leda till ekonomiska fördelar på längre sikt.

 • Studio Ett ser tillbaka på några av höjdpunkterna under den månad som VM har varat. Vår Afrikakorrespondent Margareta Svensson har gjort en sammanfattning av något av det som hon varit med om under VM. Bland annat har ett sydafrikanskt musikinstrument fått sitt definitiva genmombrott i hela världen. Sveriges Radios korrespondent Margareta Svensson sammanfattar.
  17-timmen

 • Spanien möter Holland i VM-finalen i fotboll på söndag. Helt klart är att det blir en ny världsmästare. Ingen av lagen har vunnit VM.
  Reaktioner från Spanien och Holland med Cees van der Weel, journalist i Holland och Carmen Villar Mir de Berg, Sverigekorrepondent för spanska ABC i Madrid.
  Kl 6.15

 • VM i Sydafrika har inneburit att människor har kommit samman över ett för många nyväckt fotbollsintresse. Men det har också inneburit ett ekonomiskt uppsving för Sydafrika.

 • Det var stor dramatik när Ghana förlorade matchen mot Uruguay i fotbolls-VM. Matchen avgjordes först på straffar. Ghana blev därmed det sista afrikanska laget att lämna VM i Sydafrika.

 • Nigerias president Goodluck Jonathan har stängt av fotbollslandslaget från internationellt tävlande i två år efter deras svaga insats i VM och både Storbritanniens premiärminister David Cameron och Frankrikes president Nicolas Sarkozy har varit ute och kommenterat det pågående VM-slutspelet. Hur kommer det sig att politikerna inte kan hålla sig ifrån fotbollen? Hör Mark Gleeson, en av Afrikas mest erkända fotbollsjournalister, och Erik Niva, sportjournalist på Aftonbladet. Kl 8:15.

 • Prostitution och trafficking uppmärksammas ofta i samband med större idrottsevenemang som det pågående Fotbolls-VM. I Sydafrika där såväl prostitution som sexköp är förbjudet, har polisen har försökt att begränsa rörligheten för prostituerade i närheten av arenorna. Samtidigt pågår en informationskampanj om riskerna för att barn ska utsättas för trafficking. Många barn lämnas vind för våg eftersom VM inträffar under ett skollov. Vår korrespondent,  Margareta Svensson, har försökt ringa in problemet. 17-timmen

 • I går vann Tyskland den prestigefyllda åttondelsfinalen mot England med klara 4-1. Men snacket efter matchen har handlat om att domaren underkände ett engelskt mål trots att tevepubliken världen över kunde se att bollen var inne. Nu kommer nya krav på målkameror. Samtal med Bosse Karlsson, Svenska Fotbollförbundets domarbas och allsvenska BK Häckens klubbdirektör Dennis Andersson.

 • Det råder fotbollsfeber i Chile inför att landslaget möter Spanien i fotbolls-VM och chilenarna tror på seger. Reportage av vår Latinamerikakorrespondent Lars Palmgren.

 • Sydafrika slogs igår ut ur fotbolls-VM. Segern mot Frankrike blev inte tillräckligt stor för avancemang. Men sydafrikanerna är glada över att det blev en värdig sorti och vuvuzelorna lär inte tystna i och med förlusten. Reportage av Sveriges Radios Afrika-korrespondent Margareta Svensson.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista