Gunnar Bolin. Sveriges Radios korrespondent kultur. Utrikeskorrespondent. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Gunnar Bolin, kultur

Kulturkorrespondenten Gunnar Bolin reser världen runt för att rapportera om film, teater, konst och arkitektur.

Gunnar Bolin var Sveriges Radios första kulturkorrespondent och efterträddes av Roger Wilson.

  • Efter snart två veckor av vintersport på längden och tvären så går de olympiska spelen i Sotji mot sitt slut. På söndag avslutas det hela med herrarnas femmil och hockeyfinal. Hör Gunnar Bolin, Sveriges Radios utsände på plats i Sotji och trogna lyssnare har kunnat höra hans reportage och OS-krönikor här i P1 de senaste veckorna.

  • Inför fredagens invigning av de olympiska spelen i ryska Sotji sänder Sveriges Radios Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren och vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin direkt från Sotji. Gunnar Bolin kommer att leverera dagliga krönikor från Sotji och Maria kommer att bevaka OS ur ett nyhetsperspektiv. I dagens sändning jämför de Sotji-OS med tidigare OS och pratar också om riskerna för politiska protester.

  • Detta 100-årsminne märks tydligt runt om i Europa, kriget som ledde till det andra världskriget och ritade om Europas karta. Trots att det gått ett sekel, så är historien levande i många länder, så levande att kriget används politiskt och gör det omöjligt att samarbeta kring minnesevenemangen. Vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin besökte Wien där flera evenemang kring 1914 pågick. 

  • På fredag är det dags - då invigs vinter-OS i Sotji, ett olympiskt spel som av flera skäl fått stor uppmärksamhet på förhand och det har definitivt inte bara handlat om det idrottsliga. Men invigningen (och avslutningen) i sig är också fenomen - inte sällan hysteriska enligt vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin, som bevakat flera OS.

  • På söndag ska ledaren för Ungerska högernationella och främlingsfientliga Jobbik tala på ett möte i London. Detta har fått brittiska politiker att kräva att hans inresa i landet stoppas.

  • Synagogan ligger i Syrakusa på Sicilien och är Italiens sydligaste. Hör rabbin Di Mauro, mannen som lämnade Miami Beach och åkte tillbaka till sin födelsestad Syrakusa för att grunda en judisk församling, den första på ön sedan judarna drevs ut 1492. Reportage av vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin.

  • Den första januari är det dags för Umeå, tillsammans med Riga, att formellt ta över stafettpinnen som Europas kulturhuvudstad. Och en av de städer som nu bara har ynka två dagar kvar som 2013 års kulturhuvudstad är Kosice i Slovakiens östra hörn. Vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin besökte Kosice och träffade av en slump, den unga slovakiska författaren Juliana Sokolová. Hör reportaget om mötet.

  • Ungern har under det sista året varit i nyhetsfokus, dels på grund av högerextrema Jobbiks inträde i parlamentet 2010, men också på grund av landets förändrade grundlag som fått kritik från EU och från flera internationella organisationer. Vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin har fått en exklusiv intervju med mannen som ska leda oppositionen, den nye socialistledaren Attila Metserhazy.