Maria Sjöqvist, Afrika

Maria Sjöqvist, Afrika,


Uppdrag: Att bevaka 49 afrikanska länder söder om Sahara. T o m sommaren 2013.

 • Afrika är i dag en världsdel med hög ekonomisk tillväxt, byggboom och nya möjligheter.
  Maria Sjöqvist har precis kommit tillbaks till Sverige efter att i tre år ha rapporterat som Sveriges Radios korrespondent från Afrika.
  Vi bad henne teckna ett porträtt av den kontinent hon just lämnat, och vi börjar på ett café i Maputo, Moçambique.

 • World Economic Forum hålls just nu i Kapstaden, Sydafrika. Flera afrikanska länder har hyllats för sin rekordtillväxten, men nu höjs varnande röster om att tillväxten i Afrika är en bubbla! Reportage Maria Sjöqvist , Sveriges Radios Afrikakorrespondent.

 • Mocambique beräknas bli den snabbast växande ekonomin i Afrika år, med en tillväxt på över åtta procent. Stora förhoppningar riktas mot de stora gasfält som upptäckts utanför landets kust. Frågan är dock om landet ska fastna i "råvaruförbannelsen" som Nigeria och Angola, eller om det finns en reel chans att tillgångarna ska komma landet och befolkningen till del. Reportage från Pemba i norra Mocambique av Maria Sjöqvist.

 • Söndag 3 mars med Olle Hägg

  På måndag går Kenya till presidentval och spänningen stiger. Det handlar inte bara om vem som kan tänkas vinna - premiärminister Raila Oginga eller utmanaren Uhuru Kenyatta, utan om landet kommer kastas in en våldsvåg liknande den från förra valet 2007. En annan fråga är vad som händer om Kenyatta vinner - eftersom han är efterlyst av internationella brottmålsdomstolen i Haag. Vår Afrikakorrespondent Maria Sjöqvist rapporterar från Nairobi.

 • Det var den franska armén som avvärjde hotet från de militanta islamisterna i Mali. Men det var rådiga och modiga stadsbor som räddade Timbuktus stora kulturskatt. Alpha Konaté är en av dem som gömde den mytomspunna ökenstadens antika och ovärderliga manuskript. Sveriges Radios Afrikakorrespondent Maria Sjöqvist har mött honom.

 • Söndag den 3 februari 2013 med Olle Hägg

  Franska och maliska trupper gick i veckan in i ökenstaden Timbuktu i norra Mali. De ska ha mött lite motstånd från islamistrebeller, som uppges ha flytt staden. Vår korrespondent Maria Sjöqvist rapporterar från staden efter striderna.

 • 7:39 min

  Från det delade landet där nu både franska och västafrikanska soldater förstärker landet i kriget mot islamisterna i norr. Reportage av vår Afrikakorrespondent Maria Sjöqvist.

 • De underbart söta plommonen kom från Kina via Mauritius redan på 1800-talet, och odlas nu både i Sydafrika, Mocambique och på Madagaskar. Stor andel av skörden går på export till Europa, resten säljs runt jul och nyår längs vägkanterna i södra Afrika. Och nere i Baixa-kvarteren i Maputo./Maria Sjöqvist.

 • I Kongo-Kinshasa har det senaste rebellupproret i östra delen av landet lett till stora flyktingströmmar in mot provinshuvudstaden Goma. De senaste månaderna har flera hundra tusen människor i området lämnat sina hem och farhågorna för ett nytt regionalt storkrig ökar.
  Rebellerna i M23 påstås ha stöd av både Rwanda och Uganda. Tidigare har de sagt att de vill tåga ända till huvudstaden Kinshasa och avsätta president Kabila. Nu har företrädare för M23 istället mött presidenten i förhandlingar i Ugandas huvudstad Kampala.

 • I Rwanda dömdes en av landets oppositionsledare till åtta års fängelse häromveckan, en dom som av internationella människorättsorganisationer ses som politisk. Rwanda har de senaste åren växt fram som ett av de verkliga framgångsländerna i Afrika vad det gäller ekonomisk utveckling, med president Paul Kagame i spetsen för en stat som vill utveckla landet bort från sin historia av folkmord och fattigdom. Men de ekonomiska framgångarna och stabiliteten kommer på bekostnad av politisk frihet, och oppositionen i Rwanda lever en tynande tillvaro i väntan på verklig demokrati.

  Reportage av Sveriges Radios korrespondent Maria Sjöqvist för P1-morgon.

 • Robert Mugabe har styrt Zimbabwe i över 30 år, men de senaste åren har han efter oppositionspartiets valframgångar tvingats dela makten med MDC. Ekonomin har börjat återhämta sig och små fönster av yttrandefrihet öppnar sig - en av landets mest populära komiker tänjer på gränserna för vad som är möjligt i Zimbabwe.

 • Sydafrika har drabbats av ett nationellt trauma sedan 34 strejkande gruvarbetare sköts till döds vid Marikanagruvan. Många frågor har väckts om tillståndet i landet i dag - inte minst för de fattiga. Vår korrespondent Maria Sjöqvist har rest till gruvan.

 • För andra året i rad toppar Angolas huvudstad Luanda listan över världens dyraste städer. Det är inte minst landets oljeboom som har fått priserna på allt från bostäder till bananer att skjuta i höjden. Vår Afrika-korrespondent Maria Sjökvist tar oss med på en rundtur.

 • Senegal går till val, efter veckor av våldsamma demonstrationer mot den åldrade presidenten Wade. Under protesterna har landets musiker varit frontfigurer - från världsstjärnan Youssou Ndour till landets unga, populära och radikala rappare. Av Sveriges Radios Afrikakorrespondent Maria Sjöqvist.

 • Terrordåd och omfattande gatuprotester har skakat Nigeria under det nya året. Men mitt i oroligheterna spirar en ny folkrörelse, och nu hoppas många att en av Afrikas stormakter är på väg mot verklig demokrati. Sveriges Radios Afrikakorrespondent Maria Sjöqvist rapporterar.