• Ikväll ska några av Natos högsta generaler kasta sig in i en, för dem, ovanlig strid. Platsen är inte ett lerigt slagfält, utan en teaterscen. Toppmilitärerna ska kliva in i rollerna som sju nu levande kvinnor som alla har kämpat för kvinnors rättigheter i världen. Föreställningen "Seven" har tidigare spelats bland annat i Sveriges riksdag och EU:s parlament. Ikväll sätts den upp i Belgien, på ett av Natos två militära högkvarter i Europa. Scenberättelsen handlar om bland andra Mukhtaran Mai från Pakistan. Hon blev dömd till en brutal gruppvåldtäkt av ett lokalt klan-råd. Reportage av Jens Möller.

 • Europadomstolen för mänskliga rättigheter är en domstol som blir ett sista halmstrå för 10.000-tals européer som känner sig kränkta av rättssystemen i sina hemländer. Det kan handla om allt från offer för polisvåld till personer som vill ha rätt att bära religiösa symboler på jobbet. I Storbritannien finns en debatt om att kanske lämna domstolen. Kritiska politiker och jurister anser att Europadomstolen inkräktar på den brittiska självständigheten.
  För Eliza K Söderman har Europadomstolen inneburit personlig upprättelse. När hon var 14 år upptäckte Eliza att någon försökte smygfilma henne när hon var naken där hemma.

  Reportage av vår Brysselkorrespondent Jens Möller.

 • I helgen har det gått ett år sedan de första stora rubrikerna kom i Sverige om hästköttskandalen. Det som marknadsfördes som nötkött visade sig i stället vara billigt hästkött. Flera svenska företag drogs in i skandalen, som ledde till en omfattande debatt om hur man ska minska matfusket i Europa. Men nu, ett år senare, är det många som anser att EU i praktiken har gjort väldigt lite åt problemet.

  Reportage av vår Brysselkorrespondent Jens Möller.

 • Det ska handla om en av EU:s grundpelare, som ifrågasätts av flera länder, alltså om rätten att jobba i ett annat EU-land än hemlandet utan något särskilt arbetstillstånd. I t.ex. Nederländerna ökar misstänksamheten mot arbetare från Östeuropa, i takt med att arbetslösheten blir högre. Och inför att rumäner och bulgarer får full rätt att söka jobb på andra håll i EU har Nederländernas ansvariga minister sagt att "fördämningarna är på väg att brista". Vår korrespondent Jens Möller har besökt ett av landets stora blomsterodlingsföretag med många anställda från Östeuropa.

 • 2014 har pekats ut som ett avgörande år för Europas separatiströrelser. I Skottland ska det bli folkomröstning om självständighet från Storbritannien och i Belgien finns det de som tror att nästa års parlamentsval kan bli det sista i ett enat Belgien. Idag finns ännu ingen majoritet för självständighet, vare sig i Skottland eller belgiska Flandern. Men bland franskspråkiga belgare finns ändå en stor misstro mot det som snabbt har växt till Belgiens största parti - det flamländska separatistpartiet N-VA. Reportage av Jens Möller.

 • Om knappt en månad har Kroatien nått fram till målet för en tio år lång och mödosam resa. Den 1 juli blir landet nämligen medlem i den europeiska unionen. Men stödet och entusiasmen för EU i Kroatien har minskat kraftigt sedan landet lämnade in sin medlemsansökan 2003. Vår EU-korrespondent Jens Möller har besökt Zagreb.

  Vem gynnas av att EU får en ny medlem? Kroterna själva, Bryssel, eller båda parter? Samtal med Annika Ström Melin, ledarskribent Dagens Nyheter.

 • Anklagelser och motanklagelser haglar kring den utredning, som ledde till en av EU:s allra mest uppmärksammade skandaler på senare år; när EU-kommissionär John Dalli tvingades avgå i höstas efter hans möjliga koppling till en mutskandal. För svensk del var historien extra kittlande, eftersom det var Swedish Match som ska ha blivit erbjudet att "köpa" John Dallis hjälp att stoppa EU:s förbud mot att sälja svenskt snus. Men flera EU-parlamentariker anser att Dalli-rapporten från EU:s antibedrägeribyrå OLAF är både jävig och amatörmässig. Reportage av Jens Möller.

 • Under tisdagen presenteras ett förslag som är tänkt att få fler EU-medborgare att rösta och innebär att medborgarna ska få inflytande över vem som får den kanske tyngsta posten, den som ordförande för EU-kommissionen. Idag förhandlar stats-och regeringschefer fram en ordförande bakom stängda dörrar. Men i Bryssel möts förslaget av skiftande reaktioner. Reportage av SRs Brysselkorrespondent Jens Möller.

 • EU startar ett nytt IT-brottscentrum för att bekämpa den växande internetrelaterade brottsligheten. Vår Brysselkorrespondent Jens Möller har besökt det nya IT-brottscentret på Europol i Haag.


  Samtal med Anders Ahlqvist som är IT-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen.

 • EUs klimatarbete går rejält trögt och nyligen stoppade Polen en långsiktig plan för att minska miljöfarliga utsläpp. Danmark har som ordförandeland i EU satt stor prestige i att driva just miljöfrågor, men resultaten har hittills inte motsvarat förväntningarna. Samtidigt vet vi sedan tidigare att just Danmark har flera goda exempel på när långsiktigt klimatarbete faktiskt lönar sig. Vår EU-korrespondent har besökt Samsö, som är världens första koldioxidneutrala ö.
  Reportage av Jens Möller.

 • EU-ambassadör Dag Hartelius är svenska regeringens förlängda arm i Bryssel. I Studio Ett ska vi  få möta toppdiplomaten som har huvudansvaret för Sveriges dagliga förhandlingar med andra EU-länder och som har visat att han är redo att ta till okonventionella knep för att främja svenska intressen. Dag Hartelius har faktiskt använt dans som diplomatiskt verktyg. Vår Brysselkorrespondent Jens Möller har besökt EU-ambassadören på hans jobb. 16-timmen.

 • I Nederländerna är aktiv dödshjälp laglig sedan 2002 och i morgon öppnas en speciell livssluts-klinik. Kliniken ska kunna skicka ut mobila dödshjälpsteam till personer som uppfyller vissa medicinska villkor. Den nya kliniken ska främst vara till för de vars egna husläkare säger nej till att ge dödshjälp, eller eutanasi som det också kallas. Men läkarföreningen är kritisk mot de mobila dödshjälpsteamen och menar att det finns en risk för "tunnelseende" hos läkare som ska arbeta mycket med att hjälpa människor att dö. Vår korrespondent Jens Möller har besökt Nederländerna. 17-timmen

 • I Nederländerna har det islamfientliga partiet PVV stöd av ungefär 15 procent av befolkningen. Och nu visar ny forskning att muslimska moskéer i Nederländerna utsätts för betydligt fler våldsamma attacker än moskéer i andra västländer. I genomsnitt sker ungefär 20 attacker per år mot nederländska moskéer t ex mordbrand, krossade fönster och rasistiskt klotter. Sociologen Ineke van der Valk har i många år forskat om den ökande islamofobin i Nederländerna. Hon har länge vänt sig mot bilden av hennes land som särskilt tolerant. Jens Möller rapporterar. 17-timmen

 • EU:s beslut påverkar mycket av vår vardag och ekonomi i Sverige och övriga Europa. Just därför är det också många som försöker påverka EU:s makthavare. Under 90-talet exploderade antalet lobbyister i Bryssel, och nu finns det uppemot 30.000 personer som dagligen jobbar med att försöka påverka de som beslutar om EU:s politik. Den klassiska lobbyisten jobbar för ett stort företag, och kan använda mycket pengar i sitt påverkansarbete. Men många andra lobbyister jobbar under helt andra förhållanden. Vår korrespondent i Bryssel Jens Möller har träffat ett par svenska "påverkare". 16-timmen

 • Priset på diamanter har gått upp kraftigt i år. I belgiska Antwerpen sker merparten av världens diamanthandel och där märks prisökningen tydligt. Följ med till en av stadens många små diamantverkstäder. Reportage av vår korrespondent Jens Möller.