• söndagen 16 juni programledare Sara

  Vanligtvis är amerikaner känsliga för statens inblandning i privatlivet. Men övervakningsskandalen har  mötts av viss förståelse, och till och med hyllats, ibland från oväntat håll. Skandalen har skakat om men det är svårt att förutsäga vilka som är för, och vilka som är mot Edward Snowden. Hör vår New York-korrespondent Sten Sjöström.

    

 • I USA ökar oljeproduktionen just nu mycket snabbt och det betyder också att importen minskar kraftigt. De mest långtgående prognoserna säger att USA kan komma att bli mer eller mindre oberoende av omvärlden när det gäller olja, eller åtminstone energioberoende om man räknar med naturgas som även den ökar snabbt. Det här kan också få stora effekter för USA:s utrikespolitik. Reportage av Sten Sjöström. 16-timmen

 • Idag möts ledarna för världens två mäktigaste stater USA:s president Barack Obama och Kinas president Xi Jinping. De två länderna är ekonomiskt helt beroende av varandra, men samtidigt är de allt oftare rivaler om inflytandet i världen, även militärt. Reportage av Sten Sjöström.

 • Det blir allt svårare för kvinnor i USA att göra abort. Abortmotståndarna är på offensiven. Nu försöker man få de olika delstaterna att skärpa lastiftningen. Det lyckades man först med i Arkansas. Nu har North Dakota klubbat den överlägset strängaste abortlagen hittills i USA, men den har redan överklagats. Reportage av Sten Sjöström. Efterföljande samtal med Inger Arenander, USA-korrespondent Washington. 17-timmen

 • USA är just nu inne i en stor oljeboom. Nya och kontroversiella produktionsmetoder gör att utvinningen stiger snabbt. USA beräknas gå om Saudiarabien och bli världens största oljeproducent, vilket kan komma att påverka USA:s utrikespolitik. Centrum för den här oljeboomen är delstaten North Dakota på gränsen till Kanada som har blivit ett modernt Klondyke, på både gott och ont. Reportage av Sten Sjöström.

 • studio ett tisdag 19 mars

  Imorgon är det precis tio år sedan USA, tillsammans med ett antal allierade stater, invaderade Saddam Husseins Irak. Kriget blev ett av de mest omstridda i modern tid, bland annat eftersom det angivna skälet till det - Saddam Husseins påstådda massförstörelsevapen - visade sig felaktigt. Hör Lawrence Wilkerson som var utrikesminister Colin Powells stabschef när invasionen inleddes, i Sten Sjöströms reportage. Hör också statsvetaren Jan Hallenberg. 17-timmen

  Dagens fråga: Vad tror du? Hade världen varit bättre om USA hade avstått från kriget?

 • Samtidigt som antalet mord minskar i många städer i USA så ökar morden i Chicago som återigen har blivit mordhuvudstaden. Det är som en epidemi. Och framförallt drabbar morden unga svarta män i de fattigare, södra delarna av Chicago. Hör reportage av Sten Sjöström. 

 • I USA hårdnar striden om president Obamas förslag till skärpta vapenlagar och tonläget blir allt högre. Vapenägarnas organisation NRA mobiliserar sina anhängare och hävdar att presidenten inskränker på medborgarnas konstitutionella rättigheter. Och på en rad ställen i USA har de lokala sherifferna öppet gått ut och sagt att de kommer att trotsa politikerna i Washington och vägra att följa eventuella nya vapenlagar. Reportage av Sten Sjöström.

 • I södra Florida pågår just nu en en månad lång jakt på pytonormar. Pytonormar förekommer inte naturligt i Florida. Det är privatpersoner som skaffat ormar som husdjur och sedan släppt ut dem i träskmarkerna när de blivit för stora. Sedan har pytonormarna förökat sig våldsamt eftersom de äter andra djur, vilket märks då vissa andra arter har minskat kraftigt. Nu vill myndigheterna bli av med ormarna. Studio Ett följde med på en jakttur. Reportage av Sten Sjöström.

 • P1 MORGON MÅNDAG 17 DECEMBER

  Tjugo barn miste livet vid fredagens skottlossning på en skola i den amerikanska staden Newtown. Hur hanterar staden sorgen? Reportage av vår USA-korrespondent Sten Sjöström.

  Vad kan skolmassakern i Newtown komma att innebära för debatten om hårdare vapenlagar i USA? Samtal med vår USA-korrespondent Ginna Lindberg.

  Hör också Åsa Landberg, psykolog och psykoterapeut på Rädda Barnens centrum för barn och ungdomar i kris.

 • USA:s FN-ambassadör Susan Rice pekas ut som trolig efterträdare till Hillary Clinton. Men hennes väg mot utrikesministerposten kantas av protester. Sveriges Radios New York-korrespondent Sten Sjöström porträtterar en omstridd kandidat.

 • Idag har det gått fyra veckor sedan den förödande stormen Sandy slog till mot New-York-området. Ett av de värst drabbade ställena var halvön Rockaway längst ut mot havet. Återhämntningen har gått mycket långsamt och till allra största delen är det frivilligorganisationer som sett till att invånarna har mat för dagen medan den statliga räddningstjänsten knappt synts till. Reportage av Sten Sjöström. 16-timmen.

 • Måndag kväll, amerikansk tid, är det dags för tredje och sista presidentvalsdebatten i USA mellan Barack Obama och Mitt Romney, vilken ägnas helt åt utrikespolitik. Hur oense är egentligen de två kandidaterna om vilken utrikespolitik som ska föras? Reportage av SRs USA-korrespondent Sten Sjöström.

 • För exakt 50 år sedan utbröt Kuba-krisen som ledde till att USA och Sovjet var nära att starta ett kärnvapenkrig mot varann. Sovjetledaren Nikita Chrusjtjovs son Sergej stod nära sin far under denna kritiska tid och nu berättar han om dom dramatiska dagarna för vår New York- korrespondent Sten Sjöström.

 • Reportage från Ohio som är starkt beroende av bilindustrin. Ohio är också en av de så kallade vågmästarstaterna, där president Barack Obama just nu har ett högre stöd i opinionssiffrorna. En förklaring kan vara det kontroversiella räddningspaket för bilindustrin som han drev igenom. Reportage av Sten Sjöström.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista