Den egyptiska parlamentskommission som arbetar med förslaget om ny egyptisk grundlag samlades på torsdagskvällen för att rösta om alla punkterna till det slutliga förslaget. Foto: Mohammed Asad/Scanpix.

Egyptens nya grundlag inte mer islamistisk

3:06 min

Egyptens nya konstitution snabbehandlades i natt och raskt godkändes av den islamistledda författningskommission som arbetat med texten i flera månader. Konstitutionen blev mindre islamistisk än man befarat.

Oppositionen, som lämnat denna kommission i protest, fortsätter att protestera - i dag på Tahrirtorget - även om de flesta bedömare konstaterar att konstitutionen blev mindre islamistisk än man befarat. En folkomröstning ska nu hållas för att konstitutionen ska bli godkänd.

Efter en 19 timmar lång nattmangling, godkändes konstitutionens alla 234 paragrafer i gryningen i morse. En konstitution som enligt människorättsjurister är full av fallgropar och tvetydigheter.

Där finns till exempel inga förbud mot diskriminering av kvinnor, men däremot förbud mot att förolämpa profeterna och ett förbud mot att förolämpa människor – vilket förstås kan tolkas på många olika sätt.

Den nya konstitutionen har en socialkonservativ ton, men vaga formuleringar kring familjen och etiska värderingar, men den är inte mer islamistisk än den förra. Precis som tidigare står det att sharialagstiftningens principer ska ligga till grund för lagstiftning.

Innehållet i konstitutionen är mindre kontroversiellt än den anda som den antogs i, påskyndad av den islamistdominerade kommissionen och president Mursi, för att hinna före ett möjligt domstolsutslag på söndag som hade kunnat ogiltigförklara hela författningskommissionen.

Därav brådskan och därav också president Mursis kontroversiella dekret där han satte sig över landets alla domstolar. Islamisterna försvarar detta med att Mubaraktrogna domare annars hade förhalat processen, nu när Egypten behöver gå vidare, inte minst med ekonomiska reformer.

Oppositionen kommer återigen att samlas på Tahrirtorget i dag för åttonde dagen i rad för att protestera mot islamisternas polariserande nonchalans och det faktum att de klubbade igenom konstitutionen trots att både kyrkans representanter och liberaler, socialister och kända politiker bojkottade kommissionen i protest.

De islamister som klubbade igenom konstitutionen representerar inte hela Egypten, menar oppositionen. Och många är också djupt bekymrade över det muslimska brödraskapets syn på demokrati som snävt majoritetsstyre – Mursi vann presidentvalet med 51 % av rösterna och anser sig nu kunna köra över 49 % av befolkningen, säger man.

Mursi själv, försvarade sig i går i en pinsamt godmodig Tv-intervju där han istället för skarpa frågor tilläts säga saker som att även om vi inte håller med varandra så befinner vi oss alla i samma famn och nu ska vi ta oss ur denna flaskhals genom att krama om varandra.

En folkomröstning om konstitutionen kommer att hållas inom de närmaste veckorna. Det är sannolikt att den godkänns av en majoritet, framförallt för att islamisterna är bättre på att mobilisera än oppositionen. Men Egyptens väljarkår har visat sig rörlig och det kan hända att en majoritet snarare protesterar mot det de uppfattar som islamisternas kuppartade beteende.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Cecilia Uddén, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista