Egypten

Site map MarockoAlgerietTunisienLibyenEgyptenJemenBahrainIranJordanienIrakSyrienSaudiarabien

Fredagen den 11 februari var det slut. Hosni Mubarak avgick efter tre decennier vid makten. Så många som några miljoner samlades i det som kom att kallas Hibiskusrevolutionen. Protesterna pågick samtidigt i Kairo, Suez och Alexandria. I centrala Kairo blev Tahrirtorget - Befrielsetorget ett begrepp över världen.

Militären har nu tagit över tills nya val kan hållas troligen någon gång i höst. Ett råd styr under övergångsperioden som sägs bli sex månader , men kan, enligt egyptisk författning, vara i upp till två år.

För att påminna den styrande militären om vilka som drev igenom förändringen samlades den 18:e februari nära två miljoner igen på Tahrirtorget. För att fira befrielsen och stryka under vilka deras krav var och är, ett fritt och rättvist styrt Egypten där yttrandefrihet och demokrati råder.

Revolten i Egypten drevs av fattigdom, allt högre priser på basvaror, korruption, nepotism och en allt rikare politisk elit långt långt från folket. Dessutom har Egypten samma demografiska struktur som många arabländer där en majoritet är under 25 år. Många av dem högutbildade, men arbetslösa.

När fria val hålls kommer muslimska brödraskapet att få ett stort stöd, ett starkt islamistiskt styren oroar framförallt grannlandet Israel, men också EU och USA.

Tre fd ministrar har gripits anklagade för korruption.

Maria Persson Löfgren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista