Jordanien

Site map MarockoAlgerietTunisienLibyenEgyptenJemenBahrainIranJordanienIrakSyrienSaudiarabien

Den 25:e februari demonstrerade flera tusen i centrum av Amman i det som kallas för Ilskans dag, den största oppositionsprotesten i Jordanien hittills. Protesterna i Jordanien har varit måttliga jämfört med andra länder. Men den 18:e februari drabbade regimkritiker samman med demonstranter lojala med kungen Abdullah.

Stenkastning förekom och åtta skadades. Tusentals jordanier har varit ute på gatorna vid flera tillfällen och demonstrerat mot höjda mat och bensinpriser och för att något görs mot arbetslösheten..

Men samtidigt finns det ändå ett starkt stöd bakom kung Abdullah. Han sparkade premiärministern Samir Rifai den 1:a februari, för att refomerna har tagit för lång tid. Istället har Marouf al-Bakhit, fd general och ambassadör i Israel utsetts. Den 27:e februari lovade han genomföra gradvisa, rättvisa reformer efter att oppositionen igen varnat för nya protester.

Det mest inflytelserika oppositionspartiet Islamiska aktionsfronten, IAF, varnar för vad som kommer hända om inte reformerna införs snabbare.

Hashemitiska kungadömet Jordanien har få naturresurser och är ett litet land, som ändå spelat en stor roll i Mellanösternpolitiken. När kungens far Hussein dog efter 46 år vid makten rubbades till en viss del landets stabilitet både inhemskt och politiskt i regionen.

Maria Persson Löfgren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista