Syrien

Site map MarockoAlgerietTunisienLibyenEgyptenJemenBahrainIranJordanienIrakSyrienSaudiarabien

I Syrien började protesterna försiktigt med få som vågade trotsa regimen och gå ut på gatorna. Men när några tonåringar i staden Deraa i södra Syrien torterades av polis för att de klottrat regimkritik rann sinnet över på föräldrarna.

 Sedan dess har protester pågått över hela Syrien, men framförallt i Deraa, hamnstäderna Homs och Letakia och i huvudstaden Damaskus. Demonstranter har blivit brutalt bemötta, beskjutna av krypskyttar på tak, skadade har först bort från sjukhus och hundratals regimmotståndare har gripits.

 Det mesta har skildrats av de protesterande själva med amatörfilmade mobilvideosnuttar, med twitter och information på en rad nätsidor. Bristen på internationell uppmärksamhet har fått demonstranter att ropa slagord på engelska och hålla upp plakat med regimkritiska budskap eller bara det enkla: Vi vill ha frihet.

 Journalister släpps inte in, de som vågat sig dit med turistvisum har blivit utslängda. SR:s Mellanösternkorrespondent  Cecilia Uddén lyckades ta sig in under en vecka med turistvisum. Internationella medier korrespondenter har också kastats ut ur landet.

 Syrien ligger nära  botten på listan över länders press- och yttrandefrihet. Reportrar utan gränser listade Syrien som 173 av 178 länder 2010. Det var åtta steg ned på listan mot året före och det handlade om regimens hårdare kontroll av internet.  

 Efter president Hafez al Assads död märktes en viss lättnad i det hårdföra styret. Hundratals politiska fångar frigavs, men förhoppningar om att Al Assads arvtagare, den västutbildade, ögonspecialisten, sonen Bashar skulle lätta på förtrycket har kommit på skam. Tronföljare var egentligen en äldre bror till Bashar, men han omkom i en bilolycka.   

 En kampanj på Facebook har samlat 25 000 fans. Kravet att Bashar al-Assad avgår. Al-Assad blev president 2000 och valdes 2007 i en folkomröstning till ännu sju år. Någon motkandidat fanns inte.

 På nätet finns också kampanjer till stöd för Tal al-Mallouhi, 19 årig syrisk bloggare som dömdes till fem års fängelse i mitten av februari, anklagad för att arbeta för CIA.      

Maria Persson Löfgren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista