Jemen

Site map MarockoAlgerietTunisienLibyenEgyptenJemenBahrainIranJordanienIrakSyrienSaudiarabien

 En våg av protester har skakat om regeringen i Jemen sedan 16:e februari. Precis som i Tunisien och Egypten är kravet att presidenten Ali Abdullah Saleh avgår, inspirationen kommer från revolterna i Nordafrika.    Roten till missnöjet är det samma, stora grupper unga, som inte hittar jobb. Arbetslöshet, utbredd fattigdom och korruption i makteliten.

  Saleh har suttit i tre decennier och han anklagar de som protesterar för att försöka splittra landet. Regimens svar har varit hårt, minst 19 människor har dödats sedan protesterna började.

  Jemen är splittrat och 1994 hotade ett kort inbördeskrig att dela nationen. Presidenten hävdar att hans motståndare har samma ambitioner som då. De flesta demonstrationer har hållits i huvudstaden Sanaa och hamnstaden Aden. I Aden har tolv människor dödats under demonstrationerna sedan 16:e februari. Men det har också förekommit protester i norra delen av landet i bergen. Där håller zaidirebellerna till, de har sedan 2004 utkämpat sex krig med Salehs regering.

I februari 2010 skrevs ett eldupphöravtal under med presidenten. 

Oppositionen har föreslagit att president Saleh avgår vid årets slut, annars kommer protesterna att fortsätta. Det jemenitiska upproret lever också på nätet med flera Facebooksidor till stöd för motståndet.

Maria Persson Löfgren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista