• Isländska geologer förklarade i dag att vulkanen Grímsvötn inte har haft någon aktivitet på flera dagar och att utbrottet är över, åtminstone för den här gången säger geologen Steinunn Jakobsdottir till nyhetsbyrån AFP.

 • Morgonens krönika kommer från Robin Olin på ett vulkandrabbat Island.

 • Flygen går som vanligt igen nu i Sverige, efter att ett 20-tal flighter fick ställas in tidigare i dag. I och med att aktiviteten i den isländska vulkanen Grímsvötn minskar drastiskt, kan problemen vara helt över för svensk del.

 • Det finns inte längre några restriktioner när det gäller flygtrafiken i Sverige. Men askmolnet från den isländska vulkanen Grímsvötn ledde till ett 20-tal inställda flygavgångar från Landvetter och Arlanda under morgonen och förmiddagen.

 • Samtliga tyska flygplatser hade öppnat igen vid klockan 14 i dag, efter att ha tvingats stänga på grund av det askmoln som dragit in från Island.

 • Aktiviteten i vulkanen Grímsvötn har gått ner kraftigt. Geologerna som följer utvecklingen på plats säger nu att utbrottet verkar vara över, i alla fall för stunden.

 • Luftfartsverket, LFV, skriver nu att askmolnet nått Gotland och att tillstånd krävs för flygningar till Visby flygplats. Under natten har det varit höga koncentrationer av aska över Göteborg, Halmstad och Jönköping. Koncentrationen väntas att lätta under dagen, men fortfarande är ett antal flygningar inställda.

 • Från Island kommer nu rapporter om att djur dött till följd av askan från vulkanen Grimsvötn, sannolikt för att de haft svårt att få mat och vatten. Men askan ska inte innebära någon fara för oss här i Sverige,säger Thomas Sandström, professor i lugnmedicin vid Umeå universitet och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus.

 • Med anledning av askmolnet från den isländska vulkanen Grimsvötn har ett tjugotal av kvällens och morgonens avgångar ställts in på Landvetters och Trollhättan-Vänersborgs flygplatser. Även på Arlanda har några flygningar ställts in. Samtidigt minskar aktiviteten i vulkanen och molnet kan ha försvunnit till helgen.

 • Vulkanutbrottet på Island har under tisdagen inneburit att 500 flyg ställts in. Det handlar framför allt om flyg som skulle ha passerat det brittiska luftrummet som påverkats av aska under dagen. Den europeiska flygtrafikorganisationen Eurocontrol meddelade under kvällen att askmolnet nu är på väg mot danskt, norskt och svenskt luftrum, men att prognoserna visar att effekterna på flygtrafiken där kommer att vara begränsad.

 • Den isländska vulkanens aktivitet har minskat, men askmolnet sprider sig och störningar i flygtrafiken väntas natten till onsdagen i södra Sverige.

  Askmolnet från vulkanen Grimsvötn kommer enligt de senaste prognoserna att nå de sydvästra delarna av landet på tisdagskvällen och sprida sig vidare mot nordost under natten till onsdagen.

  – Aska med hög koncentration kommer att ligga i ett stråk mellan Landvetter och strax söder om Arlanda vid tvåtiden på natten. Där kommer inga plan tillåtas flyga, säger Lars-Eric Blad, sektionschef vid Transportstyrelsen, till TT.