Ratko Mladic 1995.
UPPGIFTER I DER SPIEGEL

Efterlyste Mladic fick serbisk hjälp

Uppdaterad: 16:47
Det officiella Serbien har hela tiden förnekat varje kännedom om var den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic befinner sig. Men det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel har graverande bevis på att serbiska myndigheter i många år aktivt bistått Mladic att hålla sig undan rättvisan.

I början av året lät de serbiska myndigheterna trycka upp efterlysningsaffischer. Hela en miljon euro utlovades till den person som kan ge sådana upplysningar att den för folkmord misstänkte serbiske överbefälhavaren Ratko Mladic kan gripas.

Enligt den trovärdiga tidskriften Der Spiegel har den serbiska statsledningen medvetet fört omvärlden bakom ljuset och haft kännedom om var Rato Mladic upphållit sig. Till 2002 försåg den serbiska regeringen Mladic med 50 livvakter.

Sedan bosniensserbernas president Radovan Karadzic greps i fjol är Mladic Europas mest efterspanade krigsförbrytare, misstänkt för folkmordet i Srebrenica 1995 och för krigsbrott begångna under den fleråriga belägringen av Sarajevo.

När FN-åklagaren Carla del Ponte i Belgrad i oktober 2002 talade om vikten av att intensifiera jakten på Mladic satt han själv med vänner på en krog bara fem minuter därifrån.

En tidigare livvakt uppger för Der Spiegel att det aldrig fanns något rädsla för att Mladic skulle tillfångatas.

Bara i den serbiska huvudstaden disponerade Mladic över sju lägenheter och när han behövde andas lantluft fanns ett lämpligt hus några mil utanför Belgrad.

Tre gånger har Mladic behandlats på militärsjukhus i Belgrad. Sjukhusdirektören, som uppges vara en nära vän till Mladic, blev försvarsminister 2005.

Var Ratko Mladic befinner sig just nu sägs ingenting om.

Utrikesministern Carl Bild fick nyligen beröm i serbiska tidningar för sitt uttalande att han litar på de serbiska myndigheternas försäkran att de inte vet var Mladic uppehåller sig.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".