Hon tycker sport är viktigast. Foto: Maria Persson Löfgren/SR.

Serber tiger efter Srebrenicabeslut

Det är få serber som i dag vill tala om det serbiska parlamentets beslut om att fördöma Srebrenicamassakern 1995. SR:s korrespondent har sökt kommentarer på Belgrads gator.

– Ett nödvändigt beslut, säger de flesta som över huvud taget vill kommentera parlamentets beslut. Enligt opinionsundersökningar finns ett stort motstånd i Serbien och även misstro mot väst, så de flesta vill inte säga något alls.

– Nej nej, jag har ingen kommentar. Tio av femton tillfrågade vill inte säga något alls när Ekot söker reaktioner på gatan i Belgrad till beslutet i parlamentet om Srebrenica.

En enda säger helt att det var fel, en äldre pensionär. Men alla de andra fyra är positiva till beslutet, som pensionerade sjuksköterskan Jelena Kosovac.

– Det var nödvändigt, för det serbiska folket måste bli medvetet om detta, säger Jelena. Hon betonar vikten av att unga i Serbien också blir medvetna om det som hände under kriget.

Men för unga Ivana är politik egentligen ointressant, fast hon förstod av debatten, som var så lång, att det måste ha varit något viktigt som beslutades.

– Det är viktigt, för bilden av serber i världen är väldigt dålig. Men jag är inte säker på om den här resolutionen gör att den blir bättre.

21-årigen erkänner samtidigt att för henne är sport viktigare än politik.

– Det är bra och ett enormt steg framåt för oss, säger veterinären Ivan Jankovic. För med tanke på att vårt parlament har partier, som var väldigt inblandade i kriget och en del av ledarna till och med skyldiga till krigsbrott. Resolutionen borde ha kommit tidigare, säger han.

Ivan konstaterar också att eftersom det inte går att lita på serbiska medier, så är folk i allmänhet misstänksamma och därför vet de inte vad de ska tro - och kanske därför svarar de inte på frågor från journalister heller, säger han när han ser hur många som skakar på huvudet när de ser mikrofonen.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".