Huset där Ratko Mladic greps i byn Lazarevo i norra Serbien. Foto: Andrej Cukic/Scanpix.
SERBIEN

Mladic skyddades av högt uppsatta personer

Det ultranationalistiska radikala partiet mobiliseras
2:36 min

I Serbien gör presidenten och regeringen allt för att distansera sig från uppgifterna om att de skulle ha känt var den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic gömde sig i alla år innan han greps häromdagen. Alla som har skyddat Mladic ska bestraffas är budskapet från Belgrad i dag. Samtidigt planerar extremnationalisterna en demonstration i morgon kväll.

– Det borde bli mycket folk här i morgon om den här fruktansvärda regeringen tillåter en demonstration, folk har redan försökt komma till Belgrad men polisen har blockerat vägarna in hit, säger Milorad som han kort och gott vill kalla sig.

Omkring honom står en grupp äldre människor framför det serbiska radikala partiets nyuppsatta stånd vid huvudpromenadstråket, Knez Mihailova i Belgrad.

Just nu mobiliserar det ultranationalistiska serbiska radikala partiet sig. Gripandet av Mladic tog dem med överraskning och nu vill de gå ut på gatorna och det blir också den stora utmaningen i morgon för Serbien och dess ledning. Som å sin sida gör att vad man kan för att visa både för omvärlden att man verkligen grep Mladic först när man visste var han fanns.

Däremot står det klart att Mladic uppenbarligen skyddades från högt uppsatta myndighetspersoner ända fram till 2008, innan den nya regeringen tog vid. 

Nu kommer också ganska många intressanta detaljer kring gripandet. Inrikesministern Ivica Dacic säger att Mladic uppenbarligen befunnit sig i den lilla byn där han skyddades av sina släktingar under de två senaste åren och han säger att han själv är förvånad att inte åklagarämbetet låtit polisen göra husrannsakningar i den här byn under den perioden. 

Poliser som var med vid gripandet beskriver hur de fann en gamling som närmast levde i misär. Mladics kusin, som gömde honom i sitt hus säger att några män kom till byn med Mladic för tre månader sedan och sa att de inte längre hade pengar och råd att gömma Mladic.  Nu fick släktingarna ta hand om honom. Vid gripandet fann polisen 400 dollar i Mladics ägo och knappt någon mat.

Från gårdagens rättegångsförhandlingar i Belgrad framkommer vittnesmål över en känslomässigt instabil Mladic, som i ena stunden kunde skämta för att sedan vara bitsk men också nära till gråt. Det är långt i från den tidigare så självsäkre generalen. Han hålls nu under strikt uppsikt i häktet och får inte ens dricka vatten ur dricksglas eftersom myndigheterna fruktar att han kan försöka ta sitt liv. 

I dag har han via sin advokat i alla fall vänt sig till allmänheten och undanbett sig demonstrationer som i sig kan leda till våld i Serbien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".