Demonstrationer och poliser drabbade samman på flera håll under demonstrationen. Foto: Alexa Stankovic/Scanpix
Gripandet av Ratko Mladic

Upprorstämning rådde vid demonstration

Vladislav Savic på plats i Belgrad
1:41 min

Det utbröt slagsmål och stenkastning under söndagskvällens demonstration i Belgrad, då bortåt 10 000 serber visade sitt stöd för den gripne krigsförbrytaråtalade förre generalen Ratko Mladic. En del Mladic-anhängare gick till direkt attack mot polisen och minst fem demonstranter och 13 poliser skadades och fler än 150 demonstranter greps.

Det blev inte den folksamling som arrangören, de serbiska ultranationalisterna, hoppades på vid söndagskvällens demonstration utanför det serbiska parlamentet i huvudstaden Belgrad. I ren besvikelse utbröt slagsmål redan under själva demonstrationen, då de mest extrema deltagarna började attackerade polisen.

”Kämpa - begå självmord!”, skanderade överförfriskade män, som bar på den gripne Bosnien-serbiske förre generalen Ratko Mladics porträtt med texten "Serbiens hjälte". Ropen med budskapet ”Kämpa” riktades till Mladic. Begå självmord riktades till landets president Boris Tadic, som kallades för förrädare.

Redan under nationalsången, som startade mötet vid 19-tiden i går kväll, så kändes det aggressivt och smockan hängde i luften. Vid flera intervjuförsök kom mycket unga män, som stank plommonbrännvin och försökte störa mig. En lade handen på mikrofonen och uppmanade mig att stänga av bandspelaren.

– Lev ett hälsosamt liv i stället, sade den cirka 20-årige killen och tittade på mig med riktigt svarta ögon.

Jag förstod varningen och gjorde som han sa. Strax innan hade jag pratat med en av det ultranationalistiska Serbiska Radikala partiets största profiler, parlamentarikern Vjerica Radeta.

– Det kommer att bli ett lugnt värdigt möte till stöd för Mladic, det kommer flera tiotusentals personer, sade Vjerica Radeta.

Men det blev inte så. Knappt tiotusen kom, vilket är en ordentlig missräkning och närmast kan tolkas som en katastrof för ultranationalisterna, som inte längre kan locka till sig folk som tidigare - då man kunde få ihop bortåt 100 000-200 000 på gatorna.

Lugnt blev det inte heller. Mötet kunde inte ens avlutas innan flaskor och stenar började hagla på den kravallutrustade polisen som fanns närvarande överallt i centrum.

Arrangörerna avlutade snabbt mötet när bråken inleddes och sedan följde kravalliknande scener lite varstans i staden när massan skingrades. Polisstyrkan var nästan lika stor som antalet demonstranter den här gången.

Den känsla som man fick efter demonstrationen var att serberna inte längre lockas av ultranationalisterna, som börjar leva en alltmer tynande tillvaro - en seger för de serber som istället blickar framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".