Milosevicanhängare trängdes i tusentals framför parlamentet.

Tiotusentals tog farväl av Milosevic

Uppdaterad 16:45 lördag
Under begravningsceremonin i Belgrad av den förre presidenten Slobodan Milosevic hyllades han av sitt parti Socialisterna och flera utländska gäster inför mer än 50 000 anhängare på lördagen.


Med en retorik som från dagar då Ryssland hette Sovjetunionen och Serbien Jugoslavien, hyllade den ryska kommunistledaren Gennadij Zjuganov krigsförbrytaren Slobodan Milosevic.

– Milosevic är ett offer för globalism och för brottslingarna i Haag, sa Zjuganov, och fick bifall av de kanske uppemot 60 000 anhängarna, som ropade Slobo när kistan draperad med den serbiska flaggan bars in på scenen framför parlamentet.

Bussar från Kosovo
Under hela lördagsförmiddagen har de anlänt i bussar från Kosovo, Montenegro och Banja Luka i Bosnien för att ta ett sista farväl och visa att krigen inte var förgäves, att freden är påtvingad och orättvis.

Vill inte höra
Att krigen ledde till förstörelse, tusentals döda och att Serbien blev ett av Europas fattigaste länder, med hyperinflation och kriminalitet, vill ingen här höra.

– Vi hade det bättre under hans tid vid makten än i dag, säger en kvinna med ett plakat med bilder på Milosevic och generalen Maldic.

Skyller på USA och Europa
Skulden till eländet är Europa och USA, dundrar samtidigt från podiet socialisternas Milorad Vucelic.

– Det är Haag-tribunalen som mördat Milosevic, sade han.

Under en gångna veckan har de demokratiska partierna i Belgrad hållt en låg profil för att inte provocera fram några kravaller.

– Om några dagar är Slobodan Milosevic glömd och allt är över, säger Zoran Alimpic, från Demokraterna.

Men att så många som över 50 000 kom, var en överraskning för många. Trafiken i Belgrad lamslogs.

– Jag tror inte att det är sant, att detta är mitt land, en mardröm, säger en man som gått ur sin bil för att förfärad se massorna tåga förbi.

Kistan förd till föräldrahemmet
Kistan med Milosevics kropp är förd till hans födelsestad utanför Belgrad där den ska sänkas i jorden under ett träd i familjens privata trädgård.

Men ingen nära anhörig är på plats när det sker bakom de gröna grindarna på adress Nemaninja 41. Det vita stenhuset står tomt. Änkan Mira Markovic lever i Moskva i rädsla för att gripas ifall hon reser till Serbien.

Kristian Åström, Belgrad
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".