• Björn Tunbäck, Britt Stakston, Elisabeth Löfgren och Lars Öbrink lägger - under överinseende av David Lega - Dawit Isaaks översatta bok "Hopp" i EU-parlamentarikernas postfack

  Alla EU-parlamentariker fick Dawit Isaaks bok ”Hopp”- översatt till flera språk – i sina postfack i Bryssel i tisdags (5/11). Och sedan debatterades läget i Eritrea och Dawits fall.
   
  -Vi måste bli djärvare och hårdare mot Eritrea, ansåg de svenska parlamentarikerna.

 • Elisabeth Löfgren och Abraham Zere under yttradefrihetsdebatten i Malmö
  Från yttrandefrihetsseminariet i Malmö:

  Tyvärr har läget i Eritrea nu ett och halvt år efter freden med Etiopien snarare försämrats än förbättrats. Men på lång sikt kanske ändå freden för något gott med sig?

 • Söndag 27/10 kl 15:

  På söndag den 27 oktober fyller Dawit Isaak 55 år. Detta firas genom ett speciellt födelseprogram i Stockholm samma dag. Ett sätt att påminna om att Dawit fortfarande sitter inspärrad i Eritrea.

 • Från vänster Martin Schibbye, Esayas Isaak, Yirgalem Fisseha och Aaron Berhane. Moderator var Karin Olsson. Foto: Åke Pettersson
  Bokmässans manifestation för Dawit:

  Frågan i rubriken fick olika svar. Några var mer optimistiska än andra under bokmässans manifestation.

  Men risken är stor att Dawits stol står tom även nästa år.

 • Amanuel Ghirmal, Yirgalem Fisseha, Aaron Berhane och Björn Tunbäck
  Reportrar utan gränsers seminarium:

  Tre inbjudna journalister från Eritrea hade svårt att se några förändringar i det slutna Eritrea. Men de vill ändå vara optimister på lång sikt.

 • Isayas Afewerki
  Exakt 18 år sedan Dawit Isaak fängslades:

  Idag är det exakt 18 år sedan Dawit Isaak och hans journalistkollegor fängslades.

  Verkligen hög tid att Sverige överger den tysta, allt mjukare diplomatin! Snart är det för sent.

 • Så här ser informationsminister Yemane Gebremeskel ut när han twittrar
  Lång reportageserie från Eritrea av Kassem Hamadé:

  Sverige har inte rätt att fråga om Dawit Isaak. Det iskalla svaret fick Expressens utsände Kassem Hamadé av Eritreas informationsminister, som också förnekade att det fanns försvunna journalister i landet.

 • Yirgalem Fisseha Mebr, här tillsammans med sin värd i München, Franziska Sperr, författare och vice ordförande i tyska PEN (PEN Deutschland)
  • Den 3 maj är det pressfrihetens dag och svensk/eritreanske journalisten Dawit Isaak har nu suttit inspärrad i snart 18 år i Eritrea.
  • Vår medarbetare Åke Pettersson har träffat en annan journalist och författare som släpptes efter sex hårda år av förödmjukelser och tortyr i ett ökänt eritreanskt fängelse. 
 • Då 15-åriga Ciham Ali Ahmed fängslades för sex år sen i Eritrea. Sen dess är hon försvunnen
  Efter One Day Seyoums kampanj:

  I september är det 18 år sedan Dawit Isaak fängslades. Och kampen för hans frisläppande går vidare. Det gör den också för Ciham Ali Ahmed, som var 15 år när hon år 2012 försvann i Eritrea.
   
  Nu kämpar gruppen One Day Seyoum också för Cihams frisläppande. En kampanj som CNN uppmärksammade häromdagen i samband med hennes födelsedag.

 • Sydafrikanen Christof Heyns fick inga svar alls om Dawit och hans medfångar

  FN:s mänskliga rättighetsgrupp kräver att Eritreas regering klargör vad som hänt de dussintals försvunna fångarna som greps 2001 – bland dem Dawit Isaak. 
   
  Men vid ett möte vägrade Eritreas representanter att överhuvudtaget att svara på de upprepade frågorna.

 • Eritreas och Etiopiens ledare firar fredsavtalet, som utvecklats helt olika i de båda länderna. Eritreas Afewerki till vänster.
  Efter fredsavtalet:

  Många trodde att freden mellan Etiopien och Eritrea förra sommaren skulle innebära en ganska snar frigivning av journalisten Dawit Isaak och hans medfångar.  
   
  Tyvärr verkar utvecklingen gå i rakt motsatt riktning. Framför allt när det gäller fri- och rättighetsfrågorna.

 • Förslag på Fängslade författares dag:

  Göteborgs kommun kunde göra mer för fängslade författarna Dawit Isaaks och Gui Minhais frihet. Till exempel visa sin solidaritet genom att ge två spårvagnar deras namn!

  Det föreslår Kurdo Baksi i en debattartikel i Svenska Dagbladet.