Offensiven runt Aleppo – förlorade fru och fem barn

2:23 min

Ryssland, USA och en rad andra länder enades för en dryg vecka sedan om en plan för eldupphör i kriget i Syrien inom en vecka. Men sedan dess har våldet snarare trappats upp och en överenskommelse om att pausa våldet verkar vara långt borta.

Den syriska armén genomför just nu en offensiv runt Aleppo och har stöd av ryska flygbombningar. Vår korrespondent, som befinner sig, vid gränsen mellan Turkiet och Syrien har träffat en pappa som förlorade nästan hela sin familj i en flygattack

7-åriga Raghad gråter och jämrar sig i sjukhussängen, hon ber personalen om mer smärtlindring. Ena benet är brutet, hon har skrapsår överallt och lakanet är fläckigt av blod. 

För en dryg vecka sen låg familjen Khatib och sov i Layramon på landsbygden nordväst om Aleppo. Pappa Abdallah Khatib hörde flygattacker i grannbyn och gick ut för att se vad som hänt.

– Det var som en jordbävning säger han, tre stridsflygplan bombade samtidigt.

Familjens tvåvåningshus rasade ihop och hans fru och barn var instängda. Men så hörde pappan 7-åringens röst.

– Vi hörde bara att hon grät, vi grävde och lyckades få fram henne, säger Abdallah.

Den yngsta dottern Raghad var den enda som överlevde i huset.  

– Fyra söner, en dotter och min fru dog, säger pappan och kan inte heller hålla tillbaka tårarna och går ut ur rummet för att inte visa dottern.

Abdallah själv vet inte vem som bombade familjens hus, men andra vittnen tror att det var ryska flygplan.

Ryssland hävdar att stridsflygplanen angriper terrorister, men oppositionen och flera västländer anklagar Ryssland för att också ha attackerat moderata rebellgrupper och civila mål som sjukhus.

För en dryg vecka sen kom Ryssland, USA och en rad andra länder överens om en plan för att nå ett eldupphör i Syrien men sedan dess har striderna bara fortsatt.

Släktingar försöker muntra upp 7-åringen Raghad med choklad och nya rosetter till håret. Hennes pappa har ännu inte klarat av att berätta att fem storasyskon och flickans mamma inte finns mer.

– Hon frågar efter sin mamma och den äldsta systern Alaa, säger Abdallah, det känns som att mitt blod brinner när jag tänker på det.

Området familjen kommer ifrån har kontrollerats av sunnirebeller, dels mer moderata grupper men också al-Qaidas syriska gren Nusrafronten. Men Abdallah Khatib hävdar att det bara fanns civila i husen som bombades.

– Mina barn låg och sov och skulle mina barn vara terrorister frågar pappan?