Trump flaggar för ny linje i FN

FN:s säkerhetsråd kräver att Israel stoppar byggandet av bosättningar på ockuperad mark. En resolution med den lydelsen har antagits till följd av att USA valde att inte lägga in sitt veto.

Reaktionerna från Israel och USA:s republikaner är skarpa. Donald Trump deklarerar att det blir andra tongångar när han tillträder som president.

Initiativet till FN-resolutionen togs av Egypten, men Egypten backade efter hård press från Israel och Donald Trump. Flera av säkerhetsrådets tillfälliga medlemmar – Nya Zeeland, Malaysia, Venezuela och Senegal – valde då att se till att det ändå blev en omröstning, i dag.

Det var in i det sista oklart hur USA skulle komma att agera, men USA valde att lägga ned sin röst. Resolutionen antogs därmed genom att 14 av de 15 medlemsländerna röstade ja.

Västbanken och östra Jerusalem ockuperas av Israel. Där lever i dag omkring 630 000 israeliska bosättare, enligt nyhetsbyrån AFP:s beräkning.

USA brukar framhålla i milda ordalag att bosättningarna utgör hinder för freden, så kritiken från USA är inte ny i sak:

– USA har under nästan fem decennier, både offentligt och i enskilda samtal, skickat signaler om att bosättningarna måste upphöra, sade USA:s FN-ambassadör Samantha Power.

Det har spekulerats om att president Barack Obama, som är mer skeptisk till Israels nuvarande ledning än Trump, skulle välja — som en av sina sista politiska markeringar innan han lämnar presidentposten — att ge Israel en näsknäpp genom att inte stoppa resolutionen. Trump avlägger presidenteden den 20 januari.

"När det gäller FN, saker och ting kommer att vara annorlunda efter den 20 januari", twittrade Trump efter omröstningen i säkerhetsrådet,

Även från Israel och från Trumps republikanska partikamrater är kritiken som väntat vass mot att USA lade ned sin röst. Paul Ryan, republikansk talman i USA:s representanthus, kallar det "skamligt", rapporterar Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista