Delad bild: Man som talar, demonstrationståg
Ex-president Lula da Silva talade igår inför tusentals anhängare i Sao Paulo. Foto: Andre Penner/TT, Miguel Schincariol/TT.

Demonstrationer för och emot Lula-dom

På vissa håll slutade demonstrationerna i sammandrabbningar
1:55 min

I Brasilien dömdes i går Lula da Silva till tolv års fängelse för korruption och pengatvätt. Det innebär att Lula da Silva troligen kommer förbjudas att delta i presidentvalet i oktober, men expresidenten tänker ändå kandidera.

– Jag vill att de berättar för mig vad jag begått för brott. Jag har dömts för att ha tagit emot en lägenhet som inte är min, sa Lula da Silva när han i går talade inför tusentals anhängare i Sao Paulo.

– Det här är en provokation som får mig att vilja bli presidentkandidat igen, sa Brasiliens expresident, som leder i opinionsmätningarna inför valet i oktober.

Tre domare skärpte i går Lulas fängelsestraff från nio till tolv år för korruption och pengatvätt. Han anklagas för att ha tagit emot en trevåningslägenhet av ett byggbolag som i utbyte fått kontrakt med det statliga oljebolaget, under tiden Lula da Silva var president.

Åklagarna har fått kritik för att inte visa kopplingen mellan byggkontrakten och lägenheten, utan istället förlita sig på vittnesuppgifter. Men de tre domarna gick på åklagarnas linje, vilket innebär att Lula troligen kommer hindras från att ställa upp i presidentvalet.

Brasiliansk lag förbjuder korruptionsdömda politiker att kandidera. Valdomstolen kommer avgöra Lulas politiska framtid i augusti, men då sitter han antagligen redan i fängelse, om inte försvarsadvokaterna lyckas stoppa processen genom att överklaga till högsta domstolen, men det är otroligt.

Många brasilianare firade också domen mot Lula da Silva i går. På Avenida Paulista i Sao Paulo skrek demonstranter att Lula hör hemma i fängelset. En av hans främsta politiska motståndare i presidentvalet, högerpolitikern Jair Bolsonaro, hyllade domen på sociala medier.

På vissa håll slutade protesterna i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

Relaterat

Mer om Brasilien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".