Folk tittar på listor på en vägg
Arkivbild från lokalvalet i december förra året. Foto: Federico Parra/AFP Photo

Högsta domstolen i Venezuela förbjuder oppositionen

Möts av protester
1:06 min

Venezuelas högsta domstol förbjuder nu oppositionskoalitionen MUD att ställa upp i presidentvalet som ska hållas senast i april i år. Oppositionen protesterar mot beslutet.

– Än en gång har regeringen använt institutionerna som de kontrollerar för att kriminalisera oppositionen, sa Tomas Guanipa, ledare för partiet Primero Justicia, när han igår höll en presskonferens tillsammans med de andra partiledarna inom oppositionskoalitionen MUD.

Venezuelas högsta domstol förbjöd i går MUD att delta i presidentvalet, som ska hållas senast den 30 april i år. Regeringen har tidigarelagt valet, som egentligen skulle hållas i december, och försvårat för flera oppositionspartier att skriva in sina kandidaturer.

Samtidigt får Venezuela allt mer spända relationer med omvärlden. Europeiska Unionen fördömde i dag Venezuelas beslut att kasta ut Spaniens ambassadör i Caracas.

Enligt president Nicolás Maduro har Spanien agerat aggressivt mot Venezuela. Det tros vara en reaktion på att EU i veckan skärpte sanktionerna sanktioner mot landet. Spanien kommer nu utvisa den venezolanska ambassadören i Madrid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".