En person vaccineras mot gula febern i Brasilia.
Foto: Eraldo Peres/TT

Kaos i Brasilien när tiotusentals köade för vaccin

81 personer har dött av gula febern – regeringen får kritik
1:46 min

I Brasilien utbröt i går kaos när tiotusentals människor ville vaccinera sig mot gula febern, som brutit ut i sydöstra delen av landet och hittills dödat 81 personer.

Brasiliansk TV filmade igår från en helikopter för att visa hur köerna sträcker sig utmed flera kvarter i miljonstaden São Paulo. Tiotusentals människor köade redan i gryningen för att vaccinera sig mot gula febern, som de senaste veckorna brutit ut på allvar i sydöstra Brasilien.

Storstäderna Rio de Janeiro, Belo Horizonte och São Paulo är särskilt drabbade, vilket oroar myndigheterna eftersom miljoner brasilianare och utlänningar väntas resa dit inför karnevalen som börjar nästa vecka. Igår var sista dagen att vaccinera sig för de som reser till de drabbade områdena, eftersom vaccinet bara verkar efter 10 dagar.

Gula febern ett potentiellt dödligt virus som sprids av myggor. Det har funnits länge i Brasilien, och har hittills framför allt varit ett problem i de ödsligare norra delarna av landet. Men nu har över 200 personer smittats och 81 personer dött på kort tid, framför allt i storstäderna, vilket fått myndigheterna att utlysa en nationell vaccinationskampanj.

Regeringen och hälsoministern har fått hård kritik för senfärdighet och dålig information. För några veckor sedan tog vaccinet slut, och människor erbjuds nu en mindre dos som enbart gäller i åtta år, till skillnad från det vanliga vaccinet som skyddar livet ut.

I går utspelades desperata scener utanför hälsovårdsklinikerna när människor som väntat i flera timmar fick beskedet att vaccinet tagit slut och att de skulle komma tillbaka nästa dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".