En liten flicka hämtar vatten utanför idrottshallen i Buenaventura där de 119 internflyktingarna hysts in. De har flytt från floden San Juan, där ELN-gerillan och paramilitärer strider om det område som Farc-gerillan lämnat.
1 av 4
En liten flicka hämtar vatten utanför idrottshallen i Buenaventura där de 119 internflyktingarna hysts in. De har flytt från floden San Juan, där ELN-gerillan och paramilitärer strider om det område som Farc-gerillan lämnat. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Patricia är en av 119 internflyktingar som nu bor i en idrottshall i kuststaden Buenaventura.
2 av 4
Patricia är en av 119 internflyktingar som nu bor i en idrottshall i kuststaden Buenaventura. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Internflyktingarna har bott i idrottshallen i nio månader. De vågar inte återvända till sin by längs floden San Juan, en smuggelrutt för narkotika där flera väpnade grupper kämpar om kontrollen.
3 av 4
Internflyktingarna har bott i idrottshallen i nio månader. De vågar inte återvända till sin by längs floden San Juan, en smuggelrutt för narkotika där flera väpnade grupper kämpar om kontrollen. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
TT/AP/Juan Bautista Diaz
4 av 4
TT/AP/Juan Bautista Diaz Foto: TT/AP/Juan Bautista Diaz

Kokainet gör att kriget fortsätter i Colombia

Kokainet gör att kriget fortsätter
6:07 min
  • I Colombia intensifieras nu konflikten med ELN-gerillan, efter att fredsförhandlingarna brutit samman.
  • Civilbefolkningen har drabbats hårt, och många människor är nu på flykt undan striderna.
  • Ekots Latinamerikakorrespondent Lotten Collin har träffat dem vid Stilla Havs-kusten i sydvästra Colombia.

ELN-gerillan är den största aktiva gerillan i Colombia efter att Farc-gerillan skrivit på ett fredsavtal med regeringen. I helgen dödades sju poliser i en gerilla-attack, och i tisdags svarade militären med att bomba gerillaläger i södra delarna av landet. Men, som vanligt är det civilbefolkningen som drabbas hårdast. Vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin har träffat människor på flykt undan striderna vid Stilla Havs-kusten i sydvästra Colombia.

- Här bor jag, säger Patricia, och visar kylskåpet med frukt, några kläder som hänger på en krok och en kastrull.

- Vi har fått låna det här av snälla människor som vill hjälpa oss, säger Patricia, som sover tillsammans med sina fyra barn på en madrass i hörnet.

Strax intill sover en annan familj. Idrottshallen i Buenaventura har blivit temporär bostad åt totalt 119 personer. Dom har flytt från en by längs floden San Juan några timmar norrut.

- Jag packade två filtar och en påse med lite kläder. Mer hann vi inte ta med oss, säger Patricia.

I april förra året vaknade byborna till nyheten att fem unga män, flera av dom släktingar, mördats i grannbyn.

- ELN-gerillan lämnade sin flagga i byn. Och de sa att det var vår tur härnäst, säger byledaren Luper, när alla familjer samlats på bänkar i mitten av idrottshallen. De är försiktiga med vad de säger. Efter tidigare intervjuer med colombiansk media har det kommit dödshot på telefon.

- Flera byledare och människorättsförsvarare har dödats. Så vi är rädda, vi kan inte berätta allt vi vet, säger en man, jag kallar honom Luis. Han säger att han inte vet varför just de fem männen i grannbyn mördades.

- I grunden handlar det om att ELN-gerillan vill åt vår mark för att smuggla narkotika. San Juan-floden rinner rakt ut i Stilla Havet. Den är en smuggelrutt för kokain till hela världen, till USA, Panama, Europa. Det är därför alla grupper slåss om kontrollen över vår flod. Förr var det Farc-gerillan som styrde. Men när de skrev under fredsavtalet så kom ELN och paramilitärerna. Och ifall de lämnar så kommer nya grupper, säger Luis.

- Vi ser lik flyta ner för floden hela tiden. Ett tag passerade det 10 kroppar om dagen. För 20 år sen visste vi inte vad kokain var, första gången jag såg en kokaplanta trodde jag det var en liten palm. Men ja, med knarket kom kriget, säger Luis.

Det är över ett år sen Farc-gerillan skrev under ett fredsavtal med den colombianska regeringen, efter flera års förhandlingar. Regeringen har haft fredssamtal även med den mindre ELN-gerillan, men de bröt samman i veckan efter att ELN attackerat tre polisstationer. I tisdags bombade militären ett gerillaläger inte långt från byn som Luis och de andra flytt från. Jag frågar om han hoppas att fredsförhandlingarna återupptas.

- När regeringen förhandlade med Farc-gerillan så hoppades jag att det skulle leda till fred. Och visst, tusentals gerillasoldater avmobiliserades. Men inte i vårt område. Där bytte de bara uniform och gick med i ELN istället. Fredssamtalen kanske förändrar livet för de som lever i storstäderna, och för presidenten, som fick nobels fredspris. Men vi som bor vid San Juan-floden har inte fått fred. För oss kommer kriget fortsätta så länge som ni i västvärlden konsumerar narkotika, säger Luis.

Patricia pekar upp mot idrottshallens läktare. Där, i halvskugga har hon börjat odla medicinalväxter i tomatkartonger.

- Hemma i byn var det vi levde av, eftersom vi inte ville odla kokaplantor. Men nu är väl alla odlingar förstörda, eftersom vi inte varit där på nio månader. Nu är nog allt övervuxet av ogräs, vi kommer tvingas börja om från noll säger Patricia, och får tårar i ögonen.

Hon är orolig för att någon stulit solpanelerna på taket. Utan dem har hon ingen elektricitet. Men hon vill återvända.

- Jag hoppas att de väpnade grupperna inser att vi är oskyldiga. Vi vill bara odla vår mark, den är vårt liv, och vår framtid säger Patricia.

Lotten Collin, för P1morgon i Buenaventura, Colombia.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".