Gloria Chicaiza är gruvexpert på miljöorganisationen Acción Ecologica, som kräver att Lundins guldgruva i södra Ecuador stoppas.
1 av 2
Gloria Chicaiza är gruvexpert på miljöorganisationen Acción Ecologica, som kräver att Lundins guldgruva i södra Ecuador stoppas. Foto: Lotten Collin / Sveriges Radio
Pedro Bermeo är talesperson för miljörörelsen Yasunidos, som kämpar för att stoppa oljetvinningen i nationalparken Yasuní i Ecuadors regnskog.
2 av 2
Pedro Bermeo är talesperson för miljörörelsen Yasunidos, som kämpar för att stoppa oljetvinningen i nationalparken Yasuní i Ecuadors regnskog. Foto: Lotten Collin / Sveriges Radio

Gruvdrift och presidentval avgörs i folkomröstning

"Ett ja i folkomröstningen är en seger för miljörörelsen"
1:54 min

I Ecuador hålls idag en folkomröstning, som framför allt handlar om att begränsa presidentens möjlighet att ställa upp för omval.

Men samtidigt ska ecuadorianerna också ta ställning till att förbjuda olje- och gruvutvinning i naturreservat, ett beslut som kan påverka även svenska gruvbolaget Lundin.

– Ett ja i folkomröstningen är en seger för miljörörelsen och ett klart budskap till politikerna: Att vi vill ha alternativ till gruv- och oljeutvinningen, säger Pedro Bermeo, talesperson för rörelsen Yasunidos, som protesterar mot oljeutvinningen i Ecuadors nationalpark Yasuní.

En av de sju frågorna i dagens folkomröstning handlar om att förbjuda både gruv- och oljeutvinning i skyddade områden. Även om Pedro Bermeo inte tror att det kommer stoppa oljeutvinningen i Yasuníparken så innebär det ett framtida skydd.

– Om nästa president hittar olja eller koppar på Galapagos-öarna, till exempel, så kommer de inte kunna exploateras, säger Pedro.

Han är övertygad om att president Lenín Moreno inkluderat miljöfrågorna i folkomröstningen eftersom han vill locka fler, särskilt unga, att rösta ja till huvudfrågan: Att begränsa möjligheten för presidenten att bli omvald mer än en gång, vilket blockerar möjligheterna för hans rival, expresident Rafael Correa att återkomma till makten.

– Men eftersom regeringen använder oss för att locka väljare, så kommer vi också kräva att de tar sitt ansvar och stoppar de gruvor som anlagts på skyddade områden. Ett exempel är svenska Lundins guldgruva, säger miljöaktivisten Gloria Chicaiza, gruvexpert på organisationen Acción Ecológica.

– Lundins guldgruva ligger på ett område som tidigare var skyddat. Gränserna drogs om för att företaget bad om det, säger Gloria Chicaiza.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".