Ecuadors president Lenin Moreno och expresidenten Rafael Correa
1 av 2
Ecuadors president Lenin Moreno och expresidenten Rafael Correa. Foto: TT
Munoz
2 av 2
Parlamentsledamoten Pabel Muñoz stödjer expresident Rafael Correa och har kampanjat för nej-sidan inför folkomröstningen. Foto: Lotten Collin/Sveriges radio

Klart: Correa får inte ställa upp i valet

"Demokratin har segrat"
2:08 min

I Ecuador vann ja-sidan i gårdagens folkomröstning, som bland annat föreslog en begränsning av hur många gånger presidenten kan bli omvald.

Folkomröstningen hölls på initiativ av president Lenin Moreno, som brutit med sin föregångare, expresident Rafael Correa. Resultatet innebär att Correa förbjuds att ställa upp i nästa presidentval.

– Vinsten för ja-sidan tillhör ingen enskild politiker, parti eller organisation. Demokratin har segrat, sa Ecuadors vicepresident Maria Alejandra Vicuña när de preliminära resultaten stod klara för några timmar sedan.

Ja-sidan har fått flest röster i alla sju frågor i folkomröstningen, som handlade om allt från skatter till pedofilistraff till förbud mot gruv- och oljeutvinning i nationalparker.

Men de viktigaste frågorna för regeringen var utan tvekan fråga två och tre, som förbjuder presidenter att väljas om mer än en gång, och som nedmonterar ex-president Rafael Correas kontroversiella medborgarråd.

Correa, som styrde Ecuador i 10 år, hindras nu från att ställa upp igen. Han är folkomröstningens uppenbara förlorare. Men frågan är vem som egentligen vunnit.

– Regeringen lockade högeroppositionen, extremvänstern och miljöorganisationerna till ja-sidan. Men jag tror inte att president Moreno kommer kunna tillgodose alla de gruppernas olika krav, säger Pabel Muñoz, parlamentsledamot som stödjer ex-president Rafael Correa.

Regeringspartiet har splittrats i två delar: De som stödjer ex-presidenten och de som stödjer president Lenin Moreno. En splittring som gjort det svårt för presidenten att regera.

Morenos förhoppning är att ja-segern i folkomröstningen kommer ge honom ökad legitimitet. Många ecuadorianer var trötta på Correas auktoritära ledarstil, återkommande korruptionsskandaler och ekonomiska politik som försatt Ecuador i skuld till Kina. Men samtidigt kvarstår frågan om vad Lenin Moreno egentligen vill föra för politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".