Venezuelas president Nicolás Maduro.
Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: Ariana Cubillos/TT

Presidentvalet i Venezuela genomförs i april

"Vi accepterar aldrig ett avtal som offrar den venezolanska demokratin"
1:52 min

Venezuela kommer att hålla presidentval den 22 april i år. Det offentliggjorde landets valmyndighet idag, kort efter att den flera månader långa dialogen mellan regeringen och oppositionen brutit samman.

– Jag har avtalet i min hand, och jag tänker skriva under, för jag håller mitt ord, sa president Nicolás Maduro igår kväll på en presskonferens.

Dokumentet i hans hand var enligt honom ett utkast på det avtal om fria och transparenta val som oppositionen och regeringen försökt komma överens om i flera månader.

Men oppositionens talesperson Julio Borges sa igår att han inte kunnat skriva under eftersom regeringen inte gått med på oppositionens konkreta krav: att släppa fängslade politiker, låta oppositionens kandidater ställa upp, tillåta utländska valobservatörer, och byta ut delar av valmyndigheten, som är allierad med regeringen.

– Vi kommer aldrig acceptera ett avtal som begränsar eller offrar den venezolanska demokratin, sa Julio Borges på en presskonferens i Dominikanska Republiken, där dialogen hållits.

Valmyndigheten offentliggjorde kort efter att dialogen brutit samman att presidentvalet kommer hållas den 22 april, nästan ett halvår för tidigt.

Flera oppositionspartier har hindrats från att registrera sig och deras huvudkandidater har förbjudits att ställa upp.

Det finns också en mängd oklarheter kring hur valet ska genomföras med så kort varsel. Vid lokal- och regionalvalen förra året flyttades vallokaler i oppositionsdominerade områden till otillgängliga och farliga kvarter.

Det finns inte heller några garantier för att de miljoner venezolaner som lämnat landet kommer kunna rösta.

Regeringen har sagt att man kommer tillåta internationella valobservatörer, men under vilka omständigheter är oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".