Roger Wilson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges

Roger Wilson, kulturkorrespondent

Roger Wilson bevakar kulturfrågor globalt.

Kontakt: roger.wilson@sverigesradio.se

Twitter: @femaletrouble

Tog över som kulturkorrespondent efter Gunnar Bolin, efterträds av Lisa Bergström.

 • Foto: Lars Pehrson/TT

  Stödet till svensk film ska förändras och det hårt kritiserade filmavtalet rivs upp, det meddelar kulturminister Alice Bah Kuhnke på DN-debatt. Från och med 2017 ska staten ta ett större ansvar för filmpolitiken och ett 50-årigt system går i graven. Hör Sveriges Radios Roger Wilson om ett besked som han kallar historiskt.

 • Efter attentaten i Paris och Köpenhamn de senaste månaderna pågår en debatt om yttrandefrihet och tolerans i större delen av Europa.  I Nederländerna är det många som drar paralleller mellan dödsskjutningarna på satirtidningen Charlie Hebdo och det drygt tio år gamla mordet  på den provokativa filmaren Theo van Gogh. Han mördades av en ung fanatisk muslim som provocerats av hans film "Unveiled". Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson for till Nederländerna för att se hur kulturdebatten påverkats av attentaten i Paris och Köpenhamn.

 • Regissören Roman Polanski är aktuell med filmen "Carnage" på Venedig filmfestival. Foto: AP/Bernat Armangue

  Fallet av utlämning av Roman Polanski den kände filmregissören som lever i Frankrike, men som USA vill se utlämnad på grund av sexualbrott prövas idag i en domstol i Krakow. Den i dag 81-årige regissören greps 1977 för sexuellt övergrepp mot en 13-årig flicka i Hollywood. Polanski erkände att han var skyldig, men flydde från USA då han var fri i väntan på rättegång. Han har inte återvänt sedan dess. Hör Kjell Albin Abrahamson, Polenexpert och Roger Wilson, Sveriges Radios kulturkorrespondent.

 • mörkhårig kvinna med glasögon israelisk regissör

  I den nya dokumentären Censored Voices som visades på filmfestivalen i Berlin blir nu berättelser från Israeliska soldater om sexdagarskriget 1967 offentliga första gången. Det handlar om vittnesmål om krigets vardag, inspelade bara några veckor efter krigsslutet i juni '67. Och en av dem som hörs i filmen är den israeliska författaren Amos Oz, då bara 28 år gammal och i början av sin litterära karriär. Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson träffade regissören Mor Loushy på filmfestivalen i Berlin

 • För sjunde gången är det India Art Fair i New Delhi och gallerister från hela landet samlas för att visa det bästa av indisk konst. På plats även Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson.

 • kvinna förläggare

  I årets stora internationella litteraturfestival i Jaipur i nordvästra Indien är ett av ämnena det hårdnande klimatet för landets författare. Det har blivit allt vanligare att politiska och religiösa grupper försöker få böcker indragna eller förbjudna. Det senaste fallet är en tamilske författaren Perumal Murugan, som efter att hans bok bränts i hans hemstad i delstaten Tamil Nadu var tvungen att flytta därifrån. Kort därefter förklarade han att han slutar skriva. Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson berättar om författarnas villkor i Indien.

   

 • Igår genomfördes den gigantiska manifestationen i Paris, mot våld och terrorism. Och med det avslutades en mörk vecka i den franska huvudstaden, efter attentatet mot tidningen Charlie Hebdo och gisslandramat i en kosherbutik. Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson var med på demonstrationen

 • Om tre veckor arrangeras en av världens största seriefestivaler i franska Angolueme. Och efter terrordådet mot satirtidskriften Charlie Hebdo i onsdags kommer festivalen bland annat att få utökad bevakning. Men programmet utökas också med en hyllning till Charlie Hebdo och dess tecknare. Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson har träffat festivalgeneralen Franck Bondoux.

 • Dagens terrordåd mot den franska satirtidningen är inte det första, och tidningen har ofta varit omdebatterad. Fyra av Frankrikes mest kända tecknare miste livet när magasinet Charlie Hebdo angreps av terrorister.

 • En bild från TV-serien 30 shekels i timmen. Tre rödklädda kvinnor.

  Den israeliska TV-industrin har haft medvind de senaste åren. Amerikanska succéer som In treatment och Homeland bygger från början på israeliska förlagor. Nu letar många efter nästa israeliska originalserie som kan bli en stor, internationell framgång. Reportage av Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson

 • Kulturnytts julkalender.

  Dagens lucköppnare är Roger Wilson, som tror att en tv-serie kan vara den rätta tillflykten för dig som tycker att familjesammankomster är lite stressande.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista