Trump och Kim
Foto: Anthony Wallace/AFP/TT

Höga förväntningar i Nordkorea

1:07 min

Dagen efter det historiska mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong Un har den nordkoreanska statens förväntningar på vad avtalet ska ge kommit fram. I ett uttalande i den statliga nyhetsbyrån KCNA säger Kim Jong Un att det blir en kärnvapennedrustning ifall länderna slutar agera fientligt mot varandra. I Nordkorea förväntar man sig nu att USA ska infria Trumps löfte om att sluta ha militärövningar tillsammans med Sydkorea.

"Donald Trump förstod och förklarade sina intentioner att avsluta USA:s så kallade militärövningar som vi nordkoreaner ser som provokationer", skriver den nordkoreanska nyhetsbyrån och fortsätter, "Kim Jong Un sa på mötet att för att uppnå fred och stablilitet på den koreanska halvön och för att nå en kärnvapennedrustning bör båda länderna avstå från fientliga handlingar mot varandra - i samförstånd."

Nordkorea har alltid ansett att de krigsövningar som USA och Sydkorea haft på koreahalvön varit fientliga handlingar och något de velat få ett slut på. Ett mål de nu verkar ha nått eftersom Donald Trump på presskonferensen igår överraskande sa att det nu skulle bli ett slut på det som han beskrev som allt för dyrbara krigslekar.

En överenskommelse mellan de båda ledarna som inte finns med i det underskrivna dokumentet utan blev känt först på presskonferensen där han även förklarade varför det inte fanns med i slutdokumentet.
 
– Det fanns inte tid att få med det, sa Donald Trump med tillägget att han litar på att Kim Jong Un ska leva upp till sin del i avtalet. 
 
 – Ja, jag litar verkligen på honom och han på mig. Men vem vet kanske står jag här igenom om ett halvår och får svara på frågor om jag misslyckades. Det är så klart möjligt, sa Donald Trump på presskonferensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista