Ebola Kongo
Foto: JOHN WESSELS/AFP

Ebolaepidemien: Avgörande dagar

1:48 min

Den närmsta veckan blir avgörande om ebolautbrottet Kongo-Kinshasa ska kunna stoppas eller spridas till områden som är livsfarliga för hjälporganisationer att verka i. Det bekräftar WHO:s akutchef Peter Salama som leder ebolainsatsen till Sveriges Radios globala hälsokorrespondent.

– Hela min familj, åtta personer har dött i ebola, säger en 13-årig pojke i östra Kongo-Kinshasa intervjuad av Unicef.

Det här är det tionde utbrottet av ebola i Kongo-Kinshasa men denna gång i den norra Kivuprovinsen på gränsen mot Uganda där det finns 100 beväpnade motståndsgrupper i ett av de farligaste områdena i världen att verka för hälsoarbetare.

Hittills har 116 personer smittats och 77 dött enligt WHO och hjälporganisationen International Rescue Committe varnade i förrgår att om inte utbrottet snart stoppas så hotar situationen att utvecklats mot en liknande katastrof som i Västafrika där mer än 11 000 personer dog.

WHO:s chef för akutinsatser Peter Salama är på Sverigebesök i dag för att infomera om läget och han håller med om att risken för en spridning in i konflikthärjade områden dit hälsoarbetare inte kan ta sig utan starkt militärt beskydd är stor.

– De närmaste 7 till 10 dagarna blir kritiska

Allt hänger på att vaccinationskampanjen nått alla som kan ha blivit smittade och att vaccinet hinner verka, men det finns nu tecken på att antalet nysmittade minskar, så Peter Salama är ändå hoppfull att man ska kunna hindra en stor ebolakatastrof i Kongo-Kinshasa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista