Norsk husläkare
Susanne Hæstad känner sig trygg hos sin fastläkare Andreas Saxlund Pahle på Bolteløkka Legesenter i Oslo som hon gått till i många år. Foto: Johan Bergendorff / SR

Länderna vars vård politikerna vill planka

10 min

Sjukvården ligger i topp när väljarna rangordnar den viktigaste valfrågan, och partierna sneglar gärna på andra länder för att hitta goda exempel.
Sveriges Radios globala hälsokorrespondent kartlägger vårdpolitikernas inspirationskällor.

Allra flest riksdagspartier älskar norsk vård. Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna vill gärna att svenska vårdcentraler ska fungera som i det norska husläkarsystemet. Kristdemokraterna vill också härma att norska staten tagit över skötseln av sjukhusen från motsvarigheten till landstingen i början av 2000-talet.

 Miljöpartiet är förtjusta i Nederländernas vårdpeng för kroniska sjukdomar som styr primärvården mot innovationer, förebyggande insatser och samarbete.

 Sverigedemokraterna längtar till Danmark och hur man lyckats korta sina vårdköer där.

 Socialdemokraterna och Vänsterpartiet blickar mot Skottland efter inspiration, för skottarna har försökt bygga ett system där alla, unga som gamla,  ska få den integrerade vård och det stöd de behöver utan en massa möten eller tjafs om vilken nämnd som ska betala.

Liberalerna vill också ta efter den brittiska antiensamhetskampanjen.

 Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".