Konstverk i Kosovo
Foto: Lisa Bergström

Konst bryter tystnaden om våldtäkterna under kriget i Kosovo

Kosovos president om konsten som verktyg
2:18 min

I Kosovo har två konstverk bidragit till att bryta tystnaden kring de krigsförbrytelser som drabbade kvinnorna i landet under kriget 1998-1999. Det tycker Kosovos president Atifete Jahjaga som nu, 16 år senare, vill ge de kvinnor som utsattes för systematiska våldtäkter upprättelse.

– Tystnaden kring krigsbrotten är bruten, säger Atifete Jahjaga.

Hon syftar framförallt på två konsthändelser som har bidragit till att man nu vågar prata om det som hände.

Den ena är installationen Thinking of you, som invigdes i juni på en av Pristinas största fotbollsplaner där konstnären Alketa Xhafa-Mripa samlade in 5000 klänningar som hon hängde upp på tvättlinor över planen. Detta för att hedra våldtäktsoffren under kriget i Kosovo.

Men det som först öppnade för ett samtal om händelserna var filmen "Three Windows and a hanging", som var Kosovos Oscarsbidrag förra året.

– Okej, vi öppnar den här porten.

Regissören Isa Qojosa berättar en historia om hur en kvinna i en by blir utfryst och hatad när hon väljer att berätta för en journalist att hon blev våldtagen under kriget.

Filmen är inspirerad av verkliga händelser. Regissören Isa Qojosa säger att det obegripligt att vissa skuldbelägger våldtäktsoffren.

– Att skuldbelägga offren, nej det är mycket olyckligt om vi accepterar den bilden.

Eftersom det har varit svårt att berätta om krigsbrotten i landet så vet man inte riktigt hur många som drabbades under kriget. Vissa organisationer säger att upp till 20.000 kvinnor kan ha utsatts.

Konstverkets och filmens inverkan på Kosovos invånare blev till en ögonöppnare för politikerna, som nu inser att endast prat inte räcker för att kommunicera med folket, säger landets president:

– Konst kan vara ett verktyg i detta.

Den 12e juni invigdes även ett stort monument av konstnären Ilir Blakçori. Det är ett avbildat kvinnoansikte och monumentet heter Heroinat - hjältinnor. Verket står mitt i centrala Pristina.

– Kvinnorna är våra hjältar. Skammen faller på de monster som begick brotten mot kvinnor, säger president Jahjaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".