Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..
För torghandlaren Roland Völlenklee är säkerhet den viktigaste valfrågan. Han är orolig när han åker och hämtar sina varor mitt i natten.
1 av 5
För torghandlaren Roland Völlenklee är säkerhet den viktigaste valfrågan. Han är orolig när han åker och hämtar sina varor mitt i natten. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.
Britta Altenkamp kandiderar till delstatsparlamentet i Nordrhein-Westfalen för socialdemokraterna. Hon tror att den nye partiledaren Martin Schulz fokus på social rättvisa kommer att locka tillbaka besvikna SPD-väljare. Foto: Daniela Marquardt/SR
2 av 5
Britta Altenkamp kandiderar till delstatsparlamentet i Nordrhein-Westfalen för socialdemokraterna. Hon tror att den nye partiledaren Martin Schulz fokus på social rättvisa kommer att locka tillbaka besvikna SPD-väljare. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.
Stephan Duda leder SPD:s lokalförening i arbetarstadsdelen Karnap i norra Essen, där planer på stora tältläger för flyktingar väckte protester, när de välbärgade södra delarna av staden inte behövde ta emot flyktingar.
3 av 5
Stephan Duda leder SPD:s lokalförening i arbetarstadsdelen Karnap i norra Essen, där planer på stora tältläger för flyktingar väckte protester, när de välbärgade södra delarna av staden inte behövde ta emot flyktingar. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.
Tidigare var Klaus Kurzeja, här med sin fru Chistel, övertygad och aktiv socialdemokrat. Nu känner han inte igen sitt parti och har valt att engagera sig för Alternativ för Tyskland.
4 av 5
Tidigare var Klaus Kurzeja, här med sin fru Chistel, övertygad och aktiv socialdemokrat. Nu känner han inte igen sitt parti och har valt att engagera sig för Alternativ för Tyskland. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.
Snart läggs den sista gruvan ned i Rurhr-området där som mest 600.000 människor jobbade i gruvnäringen. Några anläggningar finns kvar som minnesmärken och muséer. Zeche Zollverein är utnämnt till världskulturarv.
5 av 5
Snart läggs den sista gruvan ned i Rurhr-området där som mest 600.000 människor jobbade i gruvnäringen. Några anläggningar finns kvar som minnesmärken och muséer. Zeche Zollverein är utnämnt till världskulturarv. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.

Delstatsval i Tyskland

"Trött på båda partierna"
10 min

När den största delstaten i Tyskland, sett till folkmängd, går till val på söndag, kallas det också lilla förbundsdagsvalet. Med bara fyra månader kvar till det nationella valet ser chanserna allt mindre ut för socialdemokraterna att kunna byta ut Angela Merkel på förbundskanslerposten.

Inte ens i delstaten Nordrhein-Westfalen, ett traditionellt starkt socialdemokratiskt fäste, kan SPD vara säkra på att behålla sin regeringsställning på söndag. En hel del gamla socialdemokrater känner varken igen sig partiet eller i samhället och har sökt sig till högerpopulistiska Alternativ för Tyskland.

Knappt har jag frågat om Martin Schulz - socialdemokraternas nya framtidshopp - så går jalusierna ned hemma hos Klaus Kurzeja.

Han som en gång var intensivt engagerad partimedlem, med goda utsikter för en politisk karriär, känner inte längre igen socialdemokraterna säger han.

Det SPD som jag lärde känna representerade ett tvärsnitt av befolkningen. Idag har de alla en universitetsutbildning. Lärare, jurister, tjänstemän - men inga arbetare. Och själva idén om ett arbetarparti, existerar inte längre. Funktionärerna vet inte vad det betyder att vara arbetare och jobba sig upp.

I vardagsrummet i huset han byggde själv åt sig och hustrun, med utblick över den perfekt hållna trädgården, berättar snart 75-årige Klaus Kurzeja om hur han började jobba när han var 16 år, som maskinreparatör på ett av de stora kemiföretagen här i den nordligaste delen av Ruhr-området. Så småningom ville han komma vidare. På kvällstid läste han in en ingenjörsexamen och efter tre år kunde han lämna det tunga fabriksarbetet och flytta upp till utvecklingsavdelningen.

Han hyllar den tyska modellen - den sociala marknadsekonomin som var vägledande för den framgångsrika ekonomiska återhämtningen i västra Tyskland efter kriget. Hade man inte råd att bekosta en utbildning på egen hand fanns det ändå möjligheter för den som var flitig, tack vare generösa statliga lån.

Men idag lönar det sig inte längre att vara strävsam, klagar Klaus Kurzeja. Det finns människor som har jobbat ett helt liv men ändå inte kan leva på sina pensioner samtidigt som det finns de som inte gör någonting men lever på bidrag. Det är en av orsakerna till att det här landet är på väg utför, hävdar han.

Politiken hade han lagt på hyllan för att satsa på jobbet - men med åren växte frustrationen.

Jag ville inte bara gnälla utan tyckte att jag hade något att bidra med, förklarar Klaus Kurzeja varför han för tre år sedan gick med i det nygrundade Alternativ för Tyskland.

Då handlade det framför allt om lokala frågor - planerna för ett motorvägsbygge som skulle skära tvärs igenom hemstaden Gladbeck. Och nedläggningen av den lokala förlossningskliniken. Och eftersom det skedde samtidigt som många flyktingar kom till Tyskland, också hit till Gladbeck - var sambandet uppenbart för Klaus Kurzeja. Flyktingmottagningen kostar naturligtvis mycket pengar. Nånstans måste de tas ifrån och för politikerna spelade det ingen roll varifrån. Löften om att bevara kliniken hade plötsligt inget värde längre.

Ärlighet är det han saknar mest i politiken, säger han. Ur hans perspektiv drivs alldeles för många politiker av egenintresse, skaffar poster åt varandra för att säkra sin egen ställning.

Det irriterar honom att han ser mer och mer av det i sitt eget parti. Men de bittra maktkamperna i AfD, en viktig orsak till att partiet har backat kraftigt i opinionsstödet, sånt har alla partier gått igenom, viftar Klaus Kurzeja snabbt undan och betonar att i grunden består partiet av kloka, välutbildade människor som förenas av att de, precis som han, inte känner igen sitt Tyskland.

När jag började jobba kunde man välja ut ett intressant företag och stanna där till pensioneringen. Sånt existerar inte längre. Nu lägger man ned stålverk med den mest avancerade tekniken och välutbildad arbetskraft - påstår att det är för dyrt och miljöfarligt och flyttar allt till Indien där ingen bryr sig om miljön, säger Klaus Kurzeja.

De väldiga gruvanläggningarna som utgjorde basen för Ruhrområdets mäktiga industriimperier har idag omvandlats till populära turistmål och till och med världskulturarv, som här Zeche Zollverein.

Från taket kan man blicka ut över ett vidsträckt landskap där ett sekel av intensiv kolbrytning har lämnat eviga spår. Enorma högar av sten som forslats upp ur underjorden.

Som mest var 600.000 människor sysselsatta i gruvnäringen här. Idag är det bara 3.000 och nästa år går också Ruhrområdets sista gruva i graven. Muséerna, återställningen av naturen, och skapandet av stora grönområden för fritidsaktiviteter har förstås inte kompenserat för bortfallet. Följderna av den dramatiska strukturomvandlingen som började för omkring 40 år sedan märks fortfarande i stora sociala problem, högre arbetslöshet än i resten av landet och nedgångna stadsdelar.

Under större delen av efterkrigstiden har socialdemokrater regerat i delstaten Nordrhein-Westfalen. Men trots att den sittande socialdemokraten Hannelore Kraft är tydligt mer populär än hennes kristdemokratiske utmanare Armin Laschet, kan hennes dagar som regeringschef i huvudstaden Düsseldorf vara räknade.

En kvinna med två små barn som handlar på en veckomarknad i västra Essen, har förlorat tilltron till båda de stora partierna. Men något av de extrema partierna kan hon inte tänka sig att rösta på så de får bli liberalerna FDP, säger och hon är långt ifrån ensam om att vara besviken.

En bit bort bygger partierna upp sina informationsstånd. Britta Altenkamp är socialdemokraternas kandidat till delstatsparlamentet härifrån stadsdelen Holsterhausen. Det har alltid funnits en viss protestpotential, särskilt här i Ruhrområdet, säger hon.

Tidigare valde de vänstern eller piratpartiet och i år väljer nog en del besvikna socialdemokrater Alternativ för Tyskland. Hon tror att missnöjet framför allt handlar om en känsla av förlorad social trygghet och sammanhållning.

Och eftersom social rättvisa är den nye SPD-ledaren Martin Schulz huvudtema är hon hoppfull om att den sympativåg som partiledarbytet utlöste, kommer att ge resultat här i Nordrhein-Westfalen.

Det är helt rätt att Martin Schulz talar om social rättvisa. Han som inte är del av regeringen i Berlin kan också göra det med större trovärdighet än de som sitter i koalitionsregeringen, där socialdemokraterna måste kompromissa och komma överens med kristdemokraterna.

Men på senare tid har hypen kring Martin Schulz dämpats rejält medan Angela Merkel, som många i början av året dömde ut som regeringstrött, har fått ett nytt uppsving som garanten för stabilitet i en orolig omvärld.

Och med överraskande stora framgångar för hennes parti i de senaste två delstatsvalen, Saarland och Schleswig-Holstein, är det snarare cdu som rider på en framgångsvåg medan spd åter kämpar i tilltagande motvind.

Det vore ett hårt bakslag om cdu går om socialdemokraterna på söndag säger Stephan Duda, som ledare SPD lokalförening i arbetarstadsdelen Karnap i norra Essen.

Han tog över ordförandeskapet efter att hans företrädare, lämnade partiet efter 26 år och gick till AfD, där den tidigare gruvarbetaren nu är det stora affischnamnet.

Hans uttalanden om flyktingar blev omöjliga berättar Stephan Duda, som själv hamnade i blåsväder. När kommunledningen placerade 700 flyktingar istället för de 450 som man informerat om i den lilla stadsdelen, då skrev han ett upprop mot att fler stora flyktingmottagningar skulle placeras här i det socialt belastade norra Essen men inte i de mer välbärgade södra stadsdelarna.

Det utlöste en storm av kritik i sociala medier och på mail. Också partiledningen tog avstånd. Men det var också många som gav honom stöd, som upplevde samma sak i sina städer.

Stephan Duda, som är aktiv i flera av ortens föreningar, leder fotbollsklubben som också engagerar sig för flyktingar - han ångrar idag att han uttryckte sig för hårt - men är nöjd över att det gav effekt.

Det var ingen kamp mot flyktingar utan FÖR att bättre kunna hjälpa dem som kommer hit.

Det har varit ett väldigt emotionellt år, konstaterar Stephan Duda. Han är orolig över de förbittrade väljarna som sökt sig till extrema partier som AfD. Det är farligt, säger han.

Mer ärlighet är också vad han efterlyser för att människor inte ska förlora förtroendet för de etablerade partierna. Om nåt går snett måste man också kunna säga det.

Också om det är ett känsligt tema måste man våga öppna munnen. Det var det jag gjorde, säger den socialdemokratiske lokalpolitikern i Essen, som väntar sig ett extremt jämnt lopp, både i Nordrhein-Westfalen på söndag och det nationella valet i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".