​ann linde​​
Foto: Maja Suslin/TT

Avgörande vecka för brexit – men EU och Storbritannien står långt ifrån varandra

1:50 min

Det här är en avgörande vecka för brexitförhandlingarna mellan EU och Storbritannien. Senare i dag lägger EU fram den slutliga texten för utträdesavtalet och på fredag ska den brittiska premiärminister Theresa May hålla ett stort EU-tal.

Men EU och Storbritannien står fortfarande långt ifrån varandra. I dag besökte Storbritanniens brexitminister, David Davis, sin svenska kollega, Sveriges EU-minister Ann Linde, och hennes budskap var tydligt.

– Det är inte perfekt i diskussionerna, och ett av mina viktigaste budskap var att: Ni måste komma med ett förslag på hur ni vill ha det, för vi har inget riktigt att utgå ifrån när ni inte kan säga vad det är ni vill, säger Ann Linde. 

EU-länderna ska under de närmsta veckorna lägga fast mandatet inför förhandlingarna om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien efter brexit. Men det blir svårt när man inte vet vad britterna vill, säger Ann Linde.

Och samtalet med David Davis i dag handlade framför allt om just framtiden. Men redan nu har både EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk kritiserat britterna för att vilja plocka russinen ur kakan, och ensidigt välja ut de delar där de vill ha kvar ett nära samarbete med EU.

Ann Linde uppmanar EU att istället ha en öppen attityd och lyssna på britterna, annars är risken stor att förhandlingarna kraschlandar.

– Vi tycker att man ska ha mer så kallad "good faith", det är inte Sveriges linje att ha en stenhård linje som gör att det inte blir nått avtal, Sveriges linje är att vi vill ha ett avtal och mer se till praktiska lösningar än stenhårda principer, säger Linde.  

Men fortfarande kvarstår flera stora stötestenar både när det gäller själva brexit och den övergångsperiod som britterna begärt, då brittiska företag ska vara kvar på EU:s inre marknad.

I dag lägger EU-kommissionen fram detaljerade texter, som väntas väcka arga reaktioner i Storbritannien. Och det oroar Ann Linde att man inte kommit längre i förhandlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista