EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Foto: JOHN THYS/AFP

EU presenterade utträdesavtalet för brexit

1:19 min

Med bara ett drygt år kvar tills Storbritannien lämnar EU, presenterade EU-kommissionen i dag sitt förslag till ett färdigt utträdesavtal.

– Nu är det bråttom, om vi ska hinna i tid, sa EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

Barnier lade i dag fram den färdiga texten till ett avtal, ett 120 sidor långt dokument, som preciserar den överenskommelse om utträdet som EU och Storbritannien nådde före jul.

– Om vi ska lyckas nå en uppgörelse så måste vi öka farten i förhandlingarna, sa Michel Barnier vid en fullsatt presskonferens i Bryssel.

Den tar bland annat upp EU-medborgarnas rättigheter efter brexit och hur notan för brexit ska beräknas. Men fortfarande kvarstår flera tvistefrågor. EU-kommissionen föreslår till exempel i dag att EU-domstolen ska avgöra tvister som rör utträdesavtalet, något som britterna inte kan acceptera.

Men den största stötestenen gäller gränsen mot Nordirland. Både EU och Storbritannien försäkrade i december att det inte ska bli någon hård gräns mellan Irland och Nordirland, men ännu finns inga konkreta förslag på lösningar.

EU-kommissionen la därför fram en slags reservplan som innebär att Nordirland, som en sista utväg, blir kvar i EU:s tullunion och anpassar sig efter reglerna på EU:s inre marknad.

– Vi måste kunna garantera att det gränsen mellan Irland och Nordirland förblir öppen, sa Barnier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista