Lotten Collin och Fernando Arias.

#Muren

Sveriges Radios reportageserie från gränsen mellan USA och Mexiko, där Donald Trump vill anlägga en mur.

Enligt planerna ska den börja byggas vid östra delen av gränsen, där det idag bara är en flod som separerar länderna. Men vad skulle en mur betyda för människorna som bor där? Våra korrespondenter Lotten Collin och Fernando Arias har träffat migranter, gränspoliser, miljöaktivister, politiker och företagare på båda sidor av gränsen.

(Serien sändes i maj 2017.)

  • Över 2300 barn skildes i våras från sina föräldrar vid USA:s gräns mot Mexiko, efter att president Donald Trump införde en nolltoleranspolitik för att avskräcka illegal invandring.
  • Efter hård kritik beordrade Trump ett stopp för separationerna i juni och imorgon går tidsfristen ut för att återförena familjerna.
  • Men enligt siffror från den amerikanska regeringen kan fler än 450 föräldrar ha deporterats, medan deras barn är kvar i landet.
  • Hör Sveriges Radios utsända i New York Caroline Lagergren.
 • President Trump försöker pressa Demokraterna att bevilja finansiering för byggandet av en mur på gränsen till Mexiko. Utan Demokraternas stöd kommer en sådan finansiering aldrig gå igenom och nu satsar presidenten allt på ett kort.

 • Vad skulle muren betyda för människorna som lever längs gränsen, och för migranterna som vill ta sig över? USA-korrespondent Fernando Arias och Latinamerikakorrespondent Lotten Collin har rest längs floden Rio Bravo.

 • Under veckan har vi fått höra en serie om den mur som Donald Trump vill låta bygga på gränsen mellan Mexiko och USA. Det sista reportaget handlar om de företag som anmält sitt intresse att bygga en mur och om hur en av Mexikos högsta politiker tänker kring Trumps planer.

  På Studio Ett:s facebooksida finns en film om detta och på Sveriges Radios hemsida kan man hitta alla reportage och filmer i den här serien.

 • Sveriges Radio sänder den här veckan en serie om gränsen mellan USA och Mexiko, där Donald Trump vill anlägga en mur. Enligt planerna ska den börja byggas vid östra delen av gränsen, där det idag bara är en flod som separerar länderna. Men muren riskerar att leda till översvämningar och andra miljöproblem. Vår USA-korrespondent Fernando Arias och vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin rapporterar från båda sidor av gränsen.

 • Lotten Collin och Fernando Arias.
  P1-MORGON MÅNDAG 15 MAJ

  Våra korrespondenter Lotten Collin och Fernando Arias gör under veckan en serie om hur invånarna på båda sidor av gränsen mellan USA och Mexiko kan komma att påverkas av president Trumps planerade mur.

  Missa inte Fernando Arias och Lotten Collins film från mötet med Isabela och Chris Cabrera på Ekots och P1-morgons Facebook.