Abortmotståndare hoppfulla i USA

1:27 min

2019 kan bli året då rätten till abort rivs upp i USA. Det var i alla fall förhoppningen hos tusentals amerikaner som demonstrerade i centrala Washington igår.

– Vi känner oss hoppfulla, vi tror att vi nu har tillräckligt många abortmotståndare bland domarna i Högsta Domstolen för att det ska vara möjligt att riva upp Roe v Wade. säger Nathan som rest hit från delstaten Colorado för att demonstrera.

Det han syftar på är det domslut från 1973 som slår fast att fri abort ingår i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv.

Med president Trumps tillsättning av HD-domaren Brett Kavanaugh hoppas många abortmotståndare att det ska bli möjligt att riva upp Roe v Wade, men frågan är kontroversiellt och sex av tio amerikaner är för rätten till abort.

Ett annat beslut som gör president Trump populär här på demonstrationen är att han har återinfört och utökat förbudet mot att amerikanska biståndspengar till hjälporganisationer som också erbjuder abortrådgivning.

Enligt opinionsmätningar är 60 procent av amerikanerna för rätten till abort. Men Sam från Tennessee tycker att det verkligen går åt rätt håll för abortmotståndare just nu.
 
– Jag hoppas att vi ska bli ett land som är helt mot abort, säger Sam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista