BBC. Foto: Alastair Grant / AP /TT
BBC. Foto: Alastair Grant / AP /TT

Ojämlika löner på BBC blir en fråga för parlamentet

Kvinnliga anställda på BBC fortsatt kritiska till lönegapet
1:59 min

I dag ska BBC:s högste chef Tony Hall frågas ut i kulturutskottet i det brittiska parlamentet om löneskillnaderna mellan könen inom organisationen.

BBC anklagas för att ha gett lägre löner till kvinnor än till män som har liknande arbetsuppgifter.
Tony Hall har sagt inför utfrågningen att han arbetar med att få bort löneklyftorna.

De senaste månaderna har BBC varit i fokus i debatten om löneskillnader mellan könen. Det började i somras när det visade sig att flera manliga programledare tjänade mycket mer än kvinnliga programledare med ungefär samma roller.

Debatten tog ytterligare fart för några veckor sedan när Carrie Gracie som ledde BBC:s Kinabevakning lämnade sin tjänst i protest mot att hon hade betydligt lägre lön än manliga kollegor med motsvarande jobb. Även Carrie Gracie kommer vara med på dagens utfrågning i parlamentet.

Inför den har BBC presenterat en rapport som visar att löneskillnaderna mellan könen är nästan sju procent till männens favör bland ungefär 800 anställda journalister som ingått i undersökningen. I rapporten dras slutsatsen att skillnaderna inte beror på någon systematisk diskriminering.

Men BBC:s kvinnoorganisation BBC Women ratar rapporten. Jane Garvey på BBC Women säger att de inte fick vara med och bestämma hur undersökningen skulle genomföras och kan därför inte ta den på allvar. Gruppen har inför dagens utfrågning publicerat vittnesmål från 14 kvinnor på BBC som anser sig ha blivit utsatta för lönediskriminering.

I förra veckan gick sex högt betalda manliga BBC-profiler med på att sänka sina löner, förhoppningen är att fler män ska följa efter frivilligt. BBC:s ledning har sagt att alla som vill ska få sina löner granskade och eventuellt höjda om de ligger för lågt i förhållande till kollegor.

Mer om Medier

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".