Astra Zenecas huvudkontor i Södertälje. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Astra Zenecas huvudkontor i Södertälje. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Trumps skattereform gav AstraZeneca miljardvinst

Men vinsten lägre än i motsvarande kvartal 2016
1:22 min

För läkemedelsbolaget AstraZeneca ökade försäljningen svagt i det fjärde kvartalet i fjol men vinsten sjönk kraftigt före skatt.

Däremot kunde bolagets aktieägare glädja sig åt stora positiva effekter av den amerikanska skattereformen som satte avtryck i rapporten.

Nästan fem miljarder kronor extra blev det för AstraZeneca i det fjärde kvartalet, tack vare positiva effekter för bolaget av den amerikanska skattereformen.

Pengar som analytikerna till stor del redan räknat in för kvartalet.

Vinsten före skatt i bolaget, när tillskottet från USA räknats bort, blev ungefär 3,2 miljarder kronor.

En betydligt lägre vinst än i motsvarande kvartal 2016 på grund av stora engångskostnader.

Försäljningen ökade däremot i bolaget med drygt tre procent under det fjärde kvartalet. AstraZeneca gav också en vinstprognos för 2018 som ligger lägre än vad analytikerna hade väntat sig.

AstraZenecas storsäljare för stunden är astmamedicinen Symbicort och det som ökar snabbast är lungcancerläkemedlet Tagrisso vars försäljning steg med över 70 procent i USA under kvartalet.

Men det som väcker mest intresse hos analytikerna just nu är kommande resultat av studier av läkemedel som bolaget tar fram inom immunonkologi. Läkemedel som gör att kroppens eget immunförsvar bekämpar cancern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".