Juan Alberto Fuentes.
Juan Alberto Fuentes. Foto: Johan Ordonez/TT

Oxfams ordförande gripen för korruptionsbrott

Ingen koppling till sexskandalen
1:10 min

I dag greps styrelseordföranden för biståndsorganisationen Oxfam av polis i Guatemala, för att ha gjort sig skyldig till korruptionsbrott när han var finansminister i samma land.

Efter avslöjandet om sexskandalen i fredags har läget bara blivit värre för Oxfam de senaste dagarna. Nu anklagas organisationens internationella ordförande Juan Alberto Fuentes för att ha gjort sig skyldig till korruptionsbrott när han var finansminister i Guatemala. Även en tidigare president i landet greps i dag.

Även om det misstänkta brottet inte har någon koppling till sexskandalen från 2011 som skakar om Oxfam så kommer gripandet olämpligt.

Krisen inom Oxfam har förvärrats det senaste dygnet efter det att en före detta chef hävdat att den nuvarande ledningen nonchalerat hennes varningar om ytterligare sexbrott så sent som 2015. Bland annat ska hon ha berättat för den nuvarande chefen att anställda på Oxfam våldtagit både biståndsarbetare och personer de var där för att hjälpa. Värst ska det ha varit i Sydsudan.

Oxfams vd Mark Goldring har bett om ursäkt för att han agerade sent men han säger att organisationen i dag satsar mycket mer resurser på att förhindra det här.

Helen Evans, som visselblåsaren heter, hävdar att hon dessutom förde informationen vidare till ansvarig myndighet och departement utan att regeringen tog tag i problemet.

Ursprungligen rörde skandalen bara Haiti där flera anställda, däribland högste chefen på plats, köpt sex av prostituerade vid upprepade tillfällen. Efter det avslöjandet i The Times har såväl den brittiska regeringen, som EU och företag som sponsrar Oxfam sagt att de nu ser över sina bidrag till organisationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".